Meghátrálnak Orbánék két Brüsszellel folytatott vitában az őszi parlamenti idény előtt

Csendben visszaléptek.

Tudomásul vette a kormány, hogy veszített az Európai Bizottsággal (EB) szemben egy élelmiszerkereskedelemmel kapcsolatos eljárásban, ezért ősszel benyújtja a szükséges törvénymódosítást a Parlamentnek – írja a Népszava hétfő reggel.

A Bizottság és a magyar kormány között folytatott vita miatt a Bíróságon kikötő jogszabályban ugyanis az szerepel, hogy egy áruház tisztességtelenül jár el, ha két azonos termék árát – attól függően, hogy magyar vagy külföldi – különböző módon határozza meg.

Az árazást vizsgáló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a törvény 2012-es elfogadásakor megjegyezte: „ez a tilalom többek között a tej, a tőkehús, a vágott baromfi, a zöldség és gyümölcs árazásánál fontos”.

Orbánék 2010 óta bírálják a zömében külföldi tulajdonban lévő üzletláncokat mondván, olcsó, a nyugati boltjaikban forgalmazott termékekhez képest rosszabb minőségű importárukkal árasztják el a hazai piacot.

Az EB azonban idén márciusban kimondta,

e tilalom bevezetésével az állam beleszólt az árazásba, ami ellentétes a közösségi joggal.

Egy ugyancsak az uniós bíróság által hozott döntés nyomán

a kormány módosítja a cégek székhelyének áthelyezésére vonatkozó hatályos jogszabályokat is.

A Népszava felidézi, az első, ezzel kapcsolatos ügy még 2005-ben indult, amikor egy bajai vállalkozás Olaszországba tette volna át a székhelyét, de a Bács-Kiskun Megyei cégbíróság megtagadta a kérelmét.

Az Európai Bíróság 2008-ban hozott ítéletet az ügyben, részben felülírva a magyar bíróság döntését. Emiatt a cégek határokon átnyúló székhelyáthelyezésére vonatkozó szabályokat kell kiigazítani.

Az őszi politikai szezon az Fidesz kötcsei „piknikével” vette kezdetét, az Országgyűlés honlapján viszont még semmilyen információ nincs feltüntetve arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődik az újabb parlamenti ülésszak.

Az ATV értesülései szerint a képviselők szeptember 20-án mennek be először dolgozni a Parlamentbe, a Fidesz frakció pedig öt nappal korábban Esztergomban fog tanácskozni.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek