Csak védettségi igazolvánnyal költözhetnek be az egyetemisták a legtöbb kollégiumba

A Palkovics vezette ITM hét elején tájékoztatta erről a felsőoktatási intézményeket.

Csak a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba, azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet – írja az Eduline.

Az oktatási szakportál szerint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hét elején küldte ki az egyetemeknek és főiskoláknak azt a javaslatcsomagot, amelyben kissé homályosan úgy fogalmaztak:

„a kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe”.

A dokumentumban az oktatás normál munkarendjéről, a külföldről érkező hallgatók elhelyezéséről, karanténkötelezettségének teljesítéséről, a termek és egyéb helyiségek fertőtlenítéséről szól.

A legtöbb hallgatót érintő rész azonban kétségkívül a kollégiumi beköltözésről szóló rövid megjegyzés.

Ez alapján ugyanis a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük van arra, hogy

védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi beköltözést.

Az intézmények közül a Semmelweis Egyetem már korábban döntött arról, hogy csak azok kaphatnak szobát, ágyat, akik védettséget szereztek a koronavírus ellen.

A SOTE-hez csatlakozott most az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is, míg az Óbudai Egyetem kollégiumaiba a folyamatosan bent lakóknak nem kell védettségi igazolvány, de „ajánlott”

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) viszont azok is beköltözhetnek a kollégiumokba, akik nem oltatták be magukat, viszont „bármilyen légútibetegség-tünet megjelenése esetén az eset tisztázásáig a betegszobát kell igénybe venni” – közölték a tájékoztatóban.

Az egyetemi kollégiumok szabályozásáról bővebben az Eduline írt.

 

Valódi Hírek