Kiderült: Egy kormánygép is elég lett volna a mongol úthoz, amihez Szijjártó hármat vett igénybe

Az út árával sem stimmel valami.

Egyetlen repülővel is teljesíteni lehetett volna Szijjártó Péter július végi ulánbátori útját — írta a Külgazdasági- és Külügyminisztérium válaszaira hivatkozva a Hang.hu.

Arról mi is beszámoltunk korábban, hogy a külgazdasági és külügyminiszter július 28-án, szerda délután osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy Ulánbátorba utazik a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről. A látogatás célja az volt, hogy átadja Mongóliának Magyarország 33 lélegeztetőgépből álló adományát.

Később azonban kiderült, hogy ehhez az úthoz Szijjártó és delegációja a Magyar Honvédség csapatszállítóját, a kormánygépként használt Airbus A319-est (amely az A320-as típuscsaládhoz tartozik), a szintén kormánygép Falcon-t, valamint az állam A330-as teherszállító repülőgépét is igénybe vette, azaz összesen

három gép kellett ehhez a kiruccanáshoz.

A lap az üggyel kapcsolatban — mivel a KKM-nek küldött kérdéseikre érdemi választ nem kaptak — augusztus 6-án közérdekű adatigényléssel fordult a tárcához.

A válaszokból kiindulva az állapítható meg, hogy valójában egyáltalán nem volt szükség három gépre, elég lett volna egy is. A lap az utasok számából, a rakomány és a gépek tömegéből és az utak közt eltelt időből kiindulva jutott erre a következtetésre.

A rakomány ugyanis a lap számításai szerint elfért volna az utasszállító csomagterében, ahhoz nem volt szükség teherszállító gépre.

Két utasszállítóra pedig minden bizonnyal azért volt szükség, hogy a tízfős delegáció azonnal visszaindulhasson dolga végeztével, és az A319-es személyzetének pihenőidejét ne kelljen kivárni.

„A közöltek tehát inkább megerősítik, mint cáfolják azon értesüléseinket, hogy a külügyminiszter egyik géppel ment Ulánbátorba, a másikkal pedig jött. Így továbbra is valószínűsíthető, hogy a járművek egy-egy utat üresen teljesítettek.

Ugyanez lehet igaz a teherszállító gép útjára is, a KKM közlése alapján ugyanis csak Magyarországról Mongólia felé volt rakománya a gépnek. Azaz a tehergép reptetésének egyetlen célja az volt, hogy azokat a lélegeztetőgépeket vigye Ulánbátorba, amelyek a delegációt kifelé szállító utasszállító rakterében is elfértek volna”

— írták. A tárca ugyanakkor azt is közölte, hogy az utak költsége

30 285 347 forint volt.

A lap azonban megkérdezett egy szakértőt, aki szerint kizárt, hogy ennyiből kijött volna a három gép útja.

A KKM-nek címzett kérdéseket és a bővebb válaszokat >>itt<< tudod elolvasni.

 

Valódi Hírek