Szijjártó Péter három repülővel utazott Mongóliába, hogy elajándékozzon 33 lélegeztetőgépet

Egy már nem is elég.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 28-án, szerda délután osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy Ulánbátorba utazik a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről. A látogatás célja az volt, hogy átadja Mongóliának Magyarország 33 lélegeztetőgépből álló adományát.

Sok cuccot nem kell vinnünk, a repülés alatt elveszítjük az éjszakát, reggelre érkezünk, és a tárgyalások után indulás vissza! Nagyjából 24 óra múlva újra itt!

— írta a külgazdasági és külügyminiszter.

A fényképek és a repülési adatok alapján a 24.hu kiderítette, Szijjártó a Magyar Honvédség új csapatszállító repülőgépével indult Mongóliába.

Mivel a 144 utas befogadására alkalmas Airbus A319 hatótávja nem elég ahhoz, hogy leszállás nélkül repülhessen Ulánbátorig, ezért a gépnek meg kellett szakítania a 6000 km-es útját Oroszországban.

A miniszter által publikált videóból kiderült, hogy még az egyórás tankolás idejét is tárgyalással tölti Tatárföldön, Kaanyban, ahol a tatár miniszterelnök sóval és kenyérrel várta Szijjártót, három népviseletbe öltözött lány kíséretében.

A lélegeztető-készülékek átadására végül július 29-én, csütörtökön került sor Mongóliában.

Csehország és Ukrajna mellett Mongólia lett az az ország, ami részesült a koronavírus-járvány első hulláma idején beszerzett 16 ezer darabos lélegeztetőgép-készletből, amelyet az Orbán-kormány vásárolt össze 300 milliárd forintért.

A lélegeztetőgépek túlnyomó része azóta is raktárakban porosodik bedobozolva, a járvány csúcsán is csak mintegy 1500 készülékre volt szüksége az országnak.

Az ulánbátori találkozó után azonban a 24.hu információi szerint az Airbus személyzete számára előírt kötelező pihenési idő miatt Szijjártó gépe nem szállhatott fel elég gyorsan a visszaútra,

így a HM 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt.

Így az Airbus –, amivel a külügyminiszter kiutazott Mongoliába — csak pénteken hajnali fél ötkor ért vissza Magyarországra, egészen pontosan Kecskemétre.

A kisebb Falcon — feltehetően Szijjártóval a fedélzeten — pedig köztes leszállás nélkül, július 29-én, csütörtökön 17 óra 30 körül landolt Ferihegyen,

ezzel fél napot spórolva a külügyminiszternek, aki pénteken már Budapestről tett közzé fotókat a közösségi oldalán.

Addigra viszont a harmadik repülő, a teherszállító Airbus is amivel a lélegeztetőgépeket szállították ki Ulánbátorba, a fővárosban volt már – írja a lap.

A 24.hu megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, arról érdeklődve, hogy miért kellett – a feltehetően a berendezésekkel megpakolt szállítógép gép mellett – két repülő is a lélegeztetőgépek átadásához.

A Magyar Honvédség a repülőgépek beosztását mindig a szállítási feladatok összetettsége és időbeosztása alapján allokálja.

— állt a Külügyminisztérium válaszában.

Valódi Hírek