Feldühítette az EP-képviselőket, hogy Von der Leyenék még nem indították meg jogállamisági eljárást Magyarország ellen

Van, aki szégyenletesnek tartja a bizottsági elnök magyarázkodását.

Beszámoltunk róla, hogy az Európai Parlament fenyegetése miatt augusztus végéig el kellene indítania az Európai Bizottságnak a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, de ezt nem fogják megtenni, mert még kivárnak.

Az Euronews értesülései szerint a késlekedés azonban jogi vitát eredményezhet az Európai Parlament és az Európai Bizottság közt.

Az Európai Parlament még június elején szólította fel a Bizottságot, hogy indítsanak jogállamisági eljárást Magyarország és Lengyelország ellen, és még pert is kilátásba helyeztek a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ellen, amennyiben elmulasztja a kötelezettségét.

A Bizottság közben egy tavaly decemberben született politikai alkura hivatkozva halogatja az eljárás megindítását. Az EB azért is van nehéz helyzetben, mert a tavaly decemberi alku azt rögzítette, hogy addig ne kezdje el a 7-9 hónapig tartó mechanizmust, amíg a jogállamisági rendeletről ki nem mondja a végső szót az Európai Bíróság.

A bizottsági elnök viszont a David Sassolinak, az EP elnökének írt hétfői levelében azzal érvelt a halogatás mellett, hogy

az EP nem fogalmazta meg elég világosan, milyen esetekben kéri az uniós végrehajtó hatalom fellépését

– írja a Népszava.

Levelében Von der Leyen arról írt, hogy nem függesztették fel a rendelet alkalmazását, a bizottság dolgozik az eljárás megindításához szükséges részleteken, és megtette a szükséges lépéseket.

A bizottsági elnök szerint az EP nem fogalmaz konkrétan, „a Bizottság ezért nem tudja meghatározni álláspontját a kéréssel kapcsolatban”, és az EP-nek „konkrétan” meg kellene magyaráznia, melyek ezek az esetek, és miért tartoznak a mechanizmus hatálya alá.

Von der Leyen levele azonban számos EP-képviselőnél kiverte a biztosítékot. Sophie in ‘t Veld holland liberális EP-képviselő például a Twitter-oldalán úgy fogalmazott:

„Sok jogászi maszlagot láttam már az életem során, de ez a legdurvább provokáció, amit valaha láttam.”

Daniel Fruend, német zöldpárti EP-képviselő pedig arról beszélt: „Ne feledjük, hogy ez a szőrszálhasogatás az európai jogállamisági válság közepette történik.”

Freund szerint a Bizottság pontosan ismeri a tömeges magyarországi jogállamisági jogsértéseket, és ezek

„azonnali intézkedést igényelnek a Bizottság részéről”.

John Morijn, a holland Groningeni Egyetem jogi és politikai professzora, aki egy az uniós pénzek felfüggesztéséről szóló 56 oldalas tanulmány társszerzője is,

„szégyenletesnek” nevezte von der Leyen reakcióját

– írja a Népszava.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek