FRISS: Orbánék már toborozzák az erdélyi szavazókat a 2022-es magyarországi választásokhoz

Most kell meghálálni a sokmilliárdos támogatást.

Tájékoztató kampányt indít a kolozsvári székhelyű Eurotrans Alapítvány a jövő évi magyarországi országgyűlési választáson szavazni kívánó, magyar állampolgársággal rendelkező romániai magyaroknak. Erről az Orbán Viktorral szövetséges Romániai Magyarok Demokrata Szövetsége (RMDSZ) számolt be.

Az alapítvány központi irodájában, területi kiszállásain, telefonon, illetve interneten is tájékoztatást nyújt a választási részvételhez szükséges tudnivalókról, és segít a regisztrációval, adatfrissítéssel kapcsolatos ügyintézésben. Ebből a célból egy áttekinthető, könnyen kezelhető honlapot is létrehoztak a regisztrácio.ro címen.

A jövő évi magyar országgyűlési választásokon

részt vehet minden, magyar állampolgársággal rendelkező személy, így a romániai magyarok is,

amennyiben személyi adataik naprakészek, és regisztrálnak a választásokra. Amennyiben a külföldi lakhelyű magyar állampolgár megházasodott, gyermeke született, elvált, haláleset történt a családban, nevet vagy lakcímet változtatott, állampolgári kötelessége jelezni a változásokat a magyar állam felé is — olvasható az RMDSZ hírlevelében.

A választási névjegyzékben történő adatfrissítést követően lehet regisztrálni a választáson történő részvételre: ezt akár online, akár az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban is megtehetik a szavazni vágyók. Emellett továbbra is igényelhető a magyar állampolgárság, a magyar személyi igazolvány, a magyar útlevél és a különböző családtámogatások, mint az anyasági támogatás vagy a Babakötvény.

2021 első felében több mint 170 konzuli napot és 800 kiszállást szervezett az Eurotrans Alapítvány. A területi irodáinkban történő ügyintézést is figyelembe véve összesen mintegy 8000 honosítási kérelem érkezett be hozzánk.

Ha valaki még nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de szeretne élni a szavazás lehetőségével, arra

kérjük, igényelje mielőbb az állampolgárságot, hogy részt vehessen a választáson

— idézte Nagy Zoltán Leventét, az Eurotrans Alapítvány elnökét az RMDSZ közleménye.

Az Eurotrans Alapítványt az RMDSZ hozta létre. 2015 óta az iratcsomó összeállításában, a kérelmek kitöltésében és a fordítások elkészítésében is segítenek, hogy megkapják a kedvezményes honosítást azok a romániai magyarok, akik igénylik a magyar állampolgárságot.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek