Orbán beígérte, most kiderült, a rendőrök több mint fele mégsem kap tíz napos pluszszabadságot

Nem mindenkinek fog járni a pluszszabadság.

A teljes rendőrségi állománynak csak kevesebb mint a fele kap majd fejenként tíz nap pótszabadságot a koronavírus-járvány elleni védekezésben való részvételéért – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Az ORFK lapnak írt válaszában azt közölte: juttatásról szóló rendelet szerint az állományilletékes parancsnokoknak július 23-ig kellett jelezniük, hogy ki jogosult az extrapihenőidőre.

A nagyjából 53 ezer fős létszámból végül 23 561-en kapják meg a kedvezményt, túlnyomó többségük pedig – 22 488-an – a hivatásos állomány tagjai.

Orbán Viktor júniusban jelentette be, hogy a járvány elleni védekezésben résztvevők – egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, katonák, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szféra alkalmazottai, valamint a kormányhivatali dolgozók – tíz nap pótszabadságot kapnak, amelyet 2022. december 31-ig kell nekik kiadni.

Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldalának vezetője szerint akik valóban közvetlenül részt vettek a járvány elleni küzdelemben, feltehetően megkapták a pluszszabadnapokat.

A feszültség Powell szerint leginkább abból adódhat, hogy

azoknak a dolgozóknak nem jár semmi, akiknek azért volt több munkájuk, mert bizonyos feladatok elvégzése rájuk hárult a „frontvonalban” szolgálatot teljesítő kollégájuk helyett.

A BÉT munkavállalói oldalának vezetője úgy vélte, a jövő év végi határidő elég lehet a szabadnapok kiadására, de szerinte rendvédelmiseket most leginkább nem ez, hanem a jövő évre ígért hathavi fizetésnek megfelelő juttatás foglalkoztatja.

Abban az esetben ugyansi, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, a kormány azt ígérte, mintegy 178 milliárd forint összegű, úgynevezett „fegyverpénz” kerülhet kifizetésre.

Ennek részletei, így az, hogy pontosan kiknek jár majd az extrapénz a szeptemberi BÉT-ülésen derülhetnek ki.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetője szerint viszont

„ha azt jelentik be, hogy a pénzért cserébe hároméves hűségidőt kell aláírni, akkor rengetegen fel fognak állni”.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egy korábbi felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít, többek között azért, mert úgy érzik, alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális és egzisztenciális problémával küzdenek.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek