Kiderült: A rendőrök, tűzoltók és belügyi dolgozók 70 százaléka a pályaelhagyáson gondolkozik

A rendvédelmi dolgozók úgy érzik, alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális és egzisztenciális problémával küzdenek.

A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít – derült ki a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készült reprezentatív felméréséből, amely a Magyar Hang birtokába került.

A kérdőívet több ezren – mások mellett rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók – töltötték ki.

A megkérdezettek a korkedvezményes nyugdíj visszavezetését, illetve a bérek rendezését tartanák a legsürgetőbb feladatnak. A válaszadóknak ugyanis mindössze 2,3 százaléka gondolja úgy, hogy megkapja mindazt, ami jár neki a munkájáért, a családjától távol töltött időért, valamint a fokozott mentális és fizikai igénybevételért.

A megkérdezettek háromnegyede viszont elégedetlen a fizetésével.

Sokan ugyanakkor megemlítették a szociális juttatások, valamint a kiégést okozó körülmények rendezését is.

A felmérés emellett azt is kimutatta, hogy a munkavállalók szerint a döntéshozók nem becsülik meg a sokszor több évtizedes, a hétköznapi állampolgárnál sokkal nagyobb áldozatvállalást, lemondást követelő munkájukat.

„Ennek eredményeképpen jól kimutatható a pályaelhagyási vagy pályaváltási szándék megléte”

– állapították meg az érdekvédők.

A felmérés eredményeit és kiértékelését egy Pintér Sándornak címzett levéllel együtt a szakszervezetek eljuttatták a Belügyminisztériumhoz is.

A belügyminiszternek írt levelükben úgy fogalmaztak:

„A felmérésre adott válaszok megerősítik a szakszervezeteket abban a kérdésben, hogy

a rendvédelem területén dolgozó munkavállalók alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális, egzisztenciális problémával küzdenek.

A kollégák elkeseredettek az egyre emelkedő leterheltség, az anyagi és szakami megbecsülés hiánya miatt.

A meglévő problémák enyhítése érdekében javasoljuk, hogy minél előbb kerüljön sor az életpályamodell három pillérének felülvizsgálatára, újragondolására”.

(Magyar Hang nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/04/01/nem-azert-lettem-rendor-hogy-a-deli-hataron-a-tobb-milliardbol-felhuzott-keritest-orizzem-tobb-tucatnyi-rendor-csereli-parttagsagra-az-egyenruhajat

Valódi Hírek