Kiderült: Közel 200 milliárd forintot akar szétosztani a rendőrök között a kormány a 2022-es választások előtt

Így akarják megelőzni a tömeges leszerelést.

Abban az esetben, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején,

amely mintegy 178 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek

– írja a Napi.hu a Belügyi Érdekegyeztető Tanács és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács üléseinek jegyzőkönyve alapján.

A portál azt írja, a rendvédelmi hivatásos állomány részére a még 2019 végén bejelentett 3 évenkénti 6 havi illetménynek megfelelő összegű úgynevezett „fegyverpénz” 2022 februárjában kerülhet kifizetésre.

A rendvédelmi szolgálati juttatás kifizetését eredetileg 2023-ra tervezték, ám miután egy nemrég közétett felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít, a Belügyminisztérium úgy döntött, egy évvel előre hozzák a kifizetéseket.

A napi.hu cikke szerint

a pluszjuttatással fejenként mintegy 900 ezer és 2 millió forint közötti összeget kaphat a hivatásos állomány.

A fegyverpénz kifizetését azonban feltételekhez is kötik, így azt elsősorban azok kapják meg, akik három éve folyamatosan szolgálnak — azaz kb. az állomány 90 százaléka.

A juttatás ugyanakkor nem terjed ki a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottakra, kormánytisztviselőkre (riaszosokra), valamint a munkavállalókra.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke ezzel kapcsolatban a Napinak arról beszélt, ez rendkívül hátrányos megkülönböztetés, hiszen a riaszosok nem csak adminisztratív, műszaki, és logisztikai feladatokat látnak el a rendvédelmi szerveknél, hanem a pandémia idején a hivatásosok munkájának egy részét is ők végezték el.

A portál emellett a Belügyminisztériumtól megtudta, a rendvédelmi szervek hivatásos állományából június 15 és július 16 között összesen 134 fő jogviszonya szűnt meg lemondással.

(Napi.hu nyomán)

Valódi Hírek