FRISS: Kimenekítették az Afganisztánban rekedt magyar állampolgárokat

Már visszafelé tartanak a tálibok által elfoglalt Kabulból.

Magyar idő szerint kedden este elhagyta Kabult az a C-17-es NATO-repülőgép, amellyel kimenekítették a kint rekedt magyar állampolgárokat – írja a Magyar Hang.

A lap információit a holland védelmi tárca portálja is megerősítette annyiban, hogy a NATO keretében két C-17-es szállítógépet vetettek be a magyarországi pápai légibázisról. Az egyik repülőgépnek nem sikerült leszállni Kabulban, a másik C-17 típusú szállítógép viszont kedd este sikeresen landolt az afgán főváros nemzetközi repterén.

A gép végül 40 emberrel a fedélzeten hagyta el Afganisztánt, a holland védelmi tárca szerint közöttük sem holland, sem pedig afgán állampolgár sincs.

Az ATV Híradó kedd délután számolt be arról, hogy britek szállítják haza azt a 26 magyart, aki kint maradt Afganisztánban.

„Szombat éjjel evakuálták őket, ők a Holland Nagykövetséget védték fegyveres őrök voltak egy magán cég alkalmazásában. a legtöbben ex honvédok, de van köztük ex rendőr is, de mindannyian mint magánszemély vannak kint tulajdonképpen”

– mondta az ATV Híradónak az egyik kint rekedt magyar volt párja, aki azt is megerősítette, hogy mind a 26 magyar a holland külképviselet védelmét látták el.

Mi is beszámoltunk róla, hogy habár a Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap még azt közölte, tudomásuk szerint nem tartózkodik magyar állampolgár a szélsőséges tálibok által elfoglalt Afganisztánban, kedd reggel kiderült, hogy

26, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését.

A Külügyminisztérium később azt közölte, a 26 fős magyar csapat kihozataláról megállapodtak egy katonai szövetségesükkel és folyamatosan nyomon követik a folyamatot.

Hozzátették, időközben még több magyar állampolgár jelentkezett, így velük is folyamatos a kapcsolattartás.

(hang.hu nyomán)

(Kiemelt kép: AFP)

Valódi Hírek