A külügy azt állította, nem ragadt magyar állampolgár Kabulban — Most kiderült, hogy ez nem így van

Összesen 26 magyar várja a kimenekítést a tálibok által elfoglalt Kabulból.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap még azt közölte az ATV Híradóval, hogy tudomásuk szerint nem tartózkodik magyar állampolgár a szélsőséges tálibok által elfoglalt Afganisztánban.

A hvg.hu viszont kedd reggel arról ír, információik szerint

26, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését.

A lap értesüléseit három egymástól független kormányzati forrás is megerősítette.

Mint írják, egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el Hollandia nagykövetségének objektumvédelmét, a társaságnak 26 magyar alkalmazottja dolgozott az afgán fővárosban, Kabulban.

A tálibok hatalomátvétele után a holland diplomaták szinte azonnal elhagyták a kabuli nagykövetséget, de a HVG információi szerint

a magyar biztonsági szakemberek még Kabulban várják, hogy elrepüljenek onnan.

A lap úgy tudja, már folynak az egyeztetések arról, hogyan lehetne kimenekíteni a magyar állampolgárokat Afganisztánból.

A holland védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy a Kabulban állomásozó összes diplomatát, nagykövetségi alkalmazottat és családtagot evakuálják, és kimenekítik a Hollandiában menedékjogot élvező tolmácsokat is.

Mindeközben a Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán közzétett legutóbbi, augusztus 15-i bejegyzés a Paks és a Debreceni VSC közötti NBI-es mérkőzésről szól:

Mint ismeretes, Afganisztánban a szélsőséges tálibok az USA és egyéb nemzetközi haderő kivonulását követően indítottak offenzívát a kormányerők ellen, majd vasárnap harc nélkül vették be a fővárost és vették át az ország ellenőrzését. Asraf Gáni afgán elnök sajtóértesülések szerint a tádzsikisztáni Dusanbe érintésével Ománba menekült, a kormány összemolott az emberek pedig a kabuli repülőtérről próbálnak elmenekülni az országból.

A magyar kormány álláspontját hétfőn Magyar Levente külügyi államtitkár ismertette a közmédiának adott interjújában. Az államtitkár arról beszélt, hogy Magyarország “nem fogad be mindenfajta korlátozás nélkül” afgán migránsokat.

“Nem fogadjuk el azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni”

– mondta Magyar.

Hozzátette, azt viszont komolyan vizsgálják, a kormány hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak.

Frissítés: A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményt adott ki az Afganisztánban ragadt magyarok helyzetéről.

Azt írták, a „26 fős magyar csapat kihozataláról már megállapodtunk egy katonai szövetségesünkkel és folyamatosan nyomon követjük a folyamatot”.

Emellett közölték azt is, időközben még több magyar állampolgár jelentkezett, így velük is folyamatos a kapcsolattartás.

Bővebben itt:

FRISS: Megszólalt a Külügyminisztérium az Afganisztánban ragadt magyarok kimenekítéséről

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek