Kiderült, pontosan mennyi közpénzbe került eddig a Türk Tanács budapesti képviselete

A szervezet minden kiadását az állam állja közpénzből.

Az elmúlt két év folyamán, 2019 szeptembere óta

891 millió forintba került

a Türk Tanács két budai képviseletének fenntartása, beleszámítva a hazai és nemzetközi munkatársak bér- és járulékköltségeit, az üzemeltetési díjat és a protokollköltségeket – tudta meg a Magyar Narancs a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz benyújtott közérdekű adatigényléséből.

A lap azt követően fordult Szijjártó Péter tárcájához, hogy Mesterházy Attila, az MSZP képviselője ugyanezzel a kérdéssel kapcsolatos adatigénylésére Szijjártó helyett Menczer Tamás külügyi államtitkár kitérő választ adott.

A Narancs.hu ugyanakkor szerette volna megismerni a külügyminisztérium által elhallgatott adatokat, hiszen közpénzről van szó: a Türk Tanács ugyanis nemcsak ingyen használhatja a magyar állam által 1,4 milliárd forintból megvásárolt Ybl-villát és egy budai, Medve utcai irodát, de a hazai képviselet minden fenntartási költségét, dolgozóinak bérét is az államkasszából fizetik.

A külügy által megküldött adatokból így kiderült az elmúlt két év során:

  • 742,4 millió forintba kerültek működési és dologi kiadások, így például a Türk Tanács tagdíjai, amit az állam megfigyelőként fizet a török nyelvű országokat tömörítő szervezetnek.
  • 73 millió forint volt a belföldi személyzet bér- és járulékköltsége: Hóvári János irodavezető bére például 2019-ben még 650 ezer, tavaly már 950 ezer forint volt
  • a Medve utcai iroda 24,5 millió forintos büdzsével üzemel
  • protokollköltségekre pedig 28,3 millió forintot fizetett Türk Tanács budapesti képviselete

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tavaly novemberben egyébként személyesen is körül szeretett volna nézni az Ybl-villában, de nem engedték be őket az épületbe.

Az irodavezető Hóvári János később telefonon közölte Szél Bernadettel, hogy nem tudnak találkozni, mivel a képviselő ki van tiltva a külügyminisztérium épületeiből.

A lap a Külügyminisztériumtól megtudta azt is, hogy 2018 szeptembere óta, amióta Magyarország megfigyelői státuszt tölt be a Türk Tanácsban 37,45 milliárd forinttal nőtt az ország tanácstagokkal folytatott kereskedelmi forgalma.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a magyar kormány 2016-ban 1,4 milliárd forintért vásárolta meg a Budakeszi úti Ybl-villát, majd nem sokkal később a Magyar Művészeti Akadémiának ajándékozta. A Türk Tanács az iroda épületét 2019 októberében kapta meg ingyen és bérmentve, illetve közpénzből fizetik az iroda fenntartását, de teljes személyzetének bérét is.

Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat:

https://nyugatifeny.hu/2020/11/23/kiderult-februar-ota-felmilliard-forintot-koltottek-szijjartoek-a-turk-tanacs-budapesti-irodara

Valódi Hírek