Szijjártó Péter bejelentette: Végre megelőztük a korunkat, mindenki Magyarország után koslat

Ha ő mondja.

Szijjártó Péter szerint az utóbbi években megnőtt Közép-Ázsia jelentősége, Magyarország pedig más szereplők előtt, sokkal korábban megkezdte a kapcsolatok kiépítését a térség országaival, ezért ebből a szempontból versenyelőnyben van.

A külgazdasági és külügyminiszter a

kirgiz kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel tartott közös sajtótájékoztatót.

Szijjártó kiemelte, hogy Közép-Ázsia mára jelentősen felértékelődött, miután az ukrajnai háború és „az elrendelt szankciók” miatt addig jól működő tranzitútvonalak és kereskedelmi kapcsolatok szerinte gyakorlatilag ellehetetlenültek.

„Ezért a keleti világgal való kereskedésnek a fizikai útvonalai és részben a beszerzési forrásai áttevődtek Közép-Ázsia térségére.

Magyarország, mivel megfigyelőként részt vesz a Türk Államok Szervezetének munkájában,

már jelen van ebben a térségben, és ez számunkra stratégiai előnyt jelent, nem a nulláról kell kezdeni az együttműködésünket”

– magyarázta a politikus.

Hozzátette:

„sokat profitálunk ebből az együttműködésből, és érvényesítjük is a versenyelőnyünket”.

Ennek kapcsán pedig búsan visszaemlékezett a kormányt emiatt érintő korábbi kritikákra.

„Hallgathattuk, hogy minek is együttműködni a közép-ázsiai világgal, ez teljesen fölösleges.

„Aztán most, hogy új világrend van kialakulóban, mindenki számára világos, hogy azzal, hogy mi a türk világgal a kapcsolatainkat a többiek előtt elkezdtük kiépíteni,

gyakorlatilag megelőztük a korunkat,

és mi már olyan pozíciókat építettünk ki Közép-Ázsiában, amelyek egyértelműen előnyt jelentenek ebben az új időszakban Magyarország számára”

– magyarázta.

Szijjártó Péter ezt követően aláhúzta, hogy „mindez” látszik is a magyar-kirgiz kereskedelmi forgalmon, amelynek forgalma tavaly 71 százalékkal nőtt, és rekordot döntött, ráadásul idén is 3,5-szeres bővülést regisztráltak eddig.

Örült neki, hogy a korábbi gazdasági megállapodások alapján

magyar vállalatok komoly lehetőségeket kaptak

Kirgizisztán vízellátásának és öntözésének modernizálásában, illetve az élelmiszeripar területén is zajlik különböző projektek előkészítése.

Továbbá rövidesen megindulhat egy magyar cég naperőmű-építési beruházása, és a közös acélgyártás is megkezdődött Biskekben 2,5 milliárd forint értékben.

Arra is kitért, hogy új lendületet kapott az oktatási együttműködés

azzal, hogy a két rektori konferencia együttes ülést tartott, s egyre szorosabb a kapcsolat több magyar és kirgiz egyetem között.

Évi kétszáz hallgató érkezhet ösztöndíjjal a hazai felsőoktatási intézményekbe a közép-ázsiai országból, valamint a Magyar Diplomáciai Akadémia is részt vesz fiatal kirgiz diplomaták képzésében.

Szijjártó az Európai Unió és Közép-Ázsia közötti kötelékek szorosabbra fűzését szorgalmazta, ennek keretében pedig szerinte mielőbb alá kellene írni az EU-Kirgizisztán kiemelt partnerségi megállapodást, amelyet már 2019-ben sürgettek.

Arra kérjük a brüsszelieket, hogy ezt a négy évet most már tekintsük elégnek arra a parafálástól, hogy a megállapodás végre jöjjön létre jogilag is”

– elmélkedett.

Végezetül arról beszélt, hogy Magyarország és Kirgizisztán is a „globális békepárti többség” része, mivel mindkét állam nagy árat fizetett már az ukrajnai háborúért, miközben azért semmilyen felelősség nem terheli az államokat.

„Mindketten valljuk, hogy nincsen megoldása ennek a háborúnak a hadszíntéren.

A hadszíntéren csak halottak vannak, ezért minél előbb tűzszünetet szeretnénk, s egyúttal pedig szerepet kívánunk játszani abban, hogy a kommunikációs csatornák fennmaradjanak”

– jelentette ki.

A felek a magyar-kirgiz stratégiai tanács harmadik ülésén megállapodást írtak alá

az együttműködésről a környezetvédelem területén.

Aki szeretné visszanézni a beszédet, alább megteheti:

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek