FRISS: Megjött Szijjártó hétfői örömhíre, rengeteget készültek erre

Kelet felé zakatolunk.

Szijjártó folytatja a keleti nyitást, hétfőn üzbég az üzbég nagykövetséget nyitották meg Budapesten. A rendezvényen beszédet mondott Baktijar Szaidov, aki jelenleg a megbízott üzbég külügyminiszter. Beszéde elején megköszönte a vendégszeretet és megosztotta a nyilvánossággal, hogy ez az első hivatalos látogatása hazánkban.

„Megtettük az első lépéseket, érezzük a meleg vendégszeretetet és az őszinteséget, amit külön hangsúlyoznék.

Üzbegisztán nagykövetségének megnyitása fantasztikus Budapestnek.

Kulcsfontosságú esemény diplomáciai kapcsolatunkon belül. Üzbegisztán számára Magyarország fontos stratégiai partner”

jelentette ki az üzbég külügyminiszter. A politikus úgy véli, hogy a két ország kapcsolata dinamikusan fejlődik, és egy teljesen új szintet ért el.

Fontosnak tartotta kiemelni a magyar-üzbég együttműködést, amely kiterjed a nemzetközi szervezetekre (ENSZ, EBESZ, Türk Államok Szervezete) is.

Továbbá kiemelte, hogy a két ország vezetői között bizalmi alapú kapcsolat van.

Az üzbég politikus külön méltatta Szijjártót, akit a barátjának nevezett. „{V}ezetői és útmutatói” szerepet vállalt az együttműködésben – mondta róla.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter köszöntötte üzbég „fivérét” (sic!), és hangsúlyozta: diplomáciatörténeti esemény történt, hiszen az első hivatalos külügyminiszteri látogatás történt meg Üzbegisztánról Magyarországra.

Mivel Üzbegisztán megnyitja a budapesti nagykövetségét, már minden országnak van képviselete Budapesten, amely tagja a Türk Államok Szervezetének” — emelte ki Szijjártó.

Továbbáaz OTP sikereiről is beszélt a külügyminiszter: egy helyi bank felvásárlásával

Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja az OTP lett.

A magyar bank ügyfeleinek 10 százaléka Üzbegisztánban van, ami legalább 1,6 millió embert jelent.

Szijjártó megemlített még két új megállapodást is. Létrejön Taskent (Üzbegisztán fővárosa) mellett egy speciális ipari övezet magyar vállalatok számára és ott kedvezményes szabályok mellett hajthatják végre a beruházásaikat. A pályázó cégek között magyar gyógyszeripari cég is van, amelynek a magyar kormány is támogatást biztosít.

A sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek