Bárándy Péter szerint az ellenzéknek a 2022-es győzelem után törvényekkel felül kell írnia a kétharmadot

Vannak ötletei, hogyan kormányozhat az ellenzék a kormányváltás után.

Interjút adott a Blikknek Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszter. A volt politikus korábban a a 90-es években a Köztársaság Párt tárcavezetőjeként merült fel, végül a 2002-ben alakult Medgyessy-kormányban kapott lehetőséget miniszterként.

A jogász 2002 és 2004 között vezette az igazságügyi tárcát, majd Medgyessy Péter 2004-es lemondásával neki is megszűnt a megbízatása. Bárándy állítása szerint hivatali ideje alatt jó kapcsolatokat alakított ki kollégáival, akikkel azóta barátságok is szövődtek.

Elmondta,

a jelenlegi ellenzéki politikusok által gyakran hangoztatott elszámoltatástól elvi okok miatt viszolyog,

ugyanis szerinte ezen gondolatok a korábbi tekintélyelvű rendszerek statariális eljárását idézik. Ezzel arra utalt, hogy nem lehet egyetlen nap alatt börtönbe juttatni politikusokat, ugyanis a jogi eljárásrend megkívánja, hogy a bírósági ítéleteket megfelelően megalapozva vigyék véghez.

Bárándy úgy véli,

a jelen választási rendszerben az ellenzéki pártok szövetségének akár kétharmada is lehet.

Ezt arra alapozza, hogy a többségi elven működő választási szisztémában a győztesnek nagy esélye van az alkotmányozó többség megszerzésére. Arról beszélt, hogy a jelen rendszerben nagyon kicsi különbségek döntenek abban, hogy kétharmadot szerez az egyik vagy a másik politikai oldal.

A korábbi miniszter arról beszélt, hogy a jelenlegi jogrendben nem tudna kormányozni a jelenlegi ellenzék, ha hatalomra jutna; ellenben gyorsan megbukna.

Ki kell dolgozni bizonyos technikákat, amikkel felül lehet írni a kétharmadot és az írott jogot

— jelentette ki. Ez abban az esetben mérvadó, ha az ellenzék nem szerez kétharmadot 2022-ben, azonban kormányozni szeretne.

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek