Brutálisan eladósodtak a magyarok: Úgy pörög a hitelpiac, mintha nem lenne holnap

Minden csúcsot megdöntöttek a lakáshitel-szerződések.

2021 júniusában a magyar háztartások 136,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek. Ez az adat az egy évvel korábbi duplája, emellett új rekordot is jelent.

A Világgazdaság emellett a fogyasztási hitelek esetén is bővülésről számolt be. Ez esetben 121,6 milliárd forintnyi új szerződés született, ami éves alapon 35,1 százalékos bővülést jelent. Emellett már az első félév eredményeit vizsgálva is kedvező számokat láthatunk.

Az új lakáshitel-szerződések értéke több mint 597 milliárd forint; ez 33,6 százalékos növekedést mutat 2020 azonos időszakához képest. A magyar háztartások hitelállománya is nőtt, ehhez a hiteltörlesztési moratórium is hozzájárult. Június végén a hazai otthonok hitelállománya 8743,4 milliárd forintos volt, ez 15,5 százalékos növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest.

A személyikölcsön-állományban a Magyar Nemzeti Bank 14,6 százalékos emelkedésről számolt be, az hitelek teljes összege pedig már 1070 milliárd forint felett jár.

Az elmúlt időszak alapján kijelenthető, hogy a tavalyihoz képest jelentősen emelkedett a lakossági hitelpiac forgalma. A hitelfelvételt a lakosság romló anyagi helyzete mellett a csok, a babaváró kölcsön vagy az otthonfelújítási program hitellehetősége is elősegíti.

(Világgazdaság nyomán)

(Fotó: behir.hu)

Valódi Hírek