Most derült ki: Milliárdos támogatást kaptak a Simonkához tartozó civil alapítványok Orbánéktól

A vesztegetéssel vádolt képviselőhöz tartozó alapítványok több millió forintnyi közpénzt kaptak a Városi Civil Alapból.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, múlt csütörtökön derült ki, hogy a magyar kormány nem tudott megegyezni Norvégiával, ezért inkább lemondott 77 milliárd forintnyi támogatásról, mert olyan civil szervezetek lettek volna a kisebb, civil támogatások magyar lebonyolítói, akiket nem akartak elfogadni.

A Norvég Királysággal kötött megállapodás értelmében a Norvég és EGT Alapokból származó támogatás összegét, azaz 214,6 millió eurót (mintegy 77 milliárd forint) – amelyből csupán 4 milliárd forintot kaptak volna a civilek — csak ebben az esetben kapta volna meg Magyarország.

A megállapodás azonban nem jött létre,

így Magyarország valószínűleg végleg elesett a 77 milliárd forinttól a civilek 4 milliárdja miatt.

Ezt követően az állami Bethlen Gábor Alap közzétette egy másik civil pályázat, a 4 milliárd forintos keretösszegű „Városi Civil Alap” eredményeit. A Telex gyűjtéséből pedig kiderült, hogy a kedvezményezettek között számos Fidesz-közeli szervezet található, és a tipikus főcivil Magyarországon a kormánypárti alpolgármester.

A pályázat nyerteseinek listájáról viszont hiányoznak a kritikai, közéleti és jogvédő tevékenységet folytató civilek, azok, akiket előszeretettel szoktak „politizálással” vádolnak.

A Telex gyűjtése alapján Sebők Éva, a Momentum orosházi képviselője és előválasztási képviselő-jelöltje az országos mintázathoz hasonlóan annak járt utána, hogy dél-békésben mennyire sikerült kitömni a fideszes vezetők által irányított egyesületeket, alapítványokat.

A momentumos képviselő csütörtök reggel ezzel kapcsolatban a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy
a fideszes orosházi alpolgármester, Oravecz Nóra által vezetett Dél-Békési Mentőcsoport Alapítvány és a közvetlenül Simonka György által vezetett Dél-Békés Jövőjéért Szövetség is

több millió forintnyi közpénzt kaptak a Városi Civil Alapból.

„5 millió forint támogatást kapott a Dél-Békési Mentőcsoport Alapítvány. Az egyesület elnöke a Simonka hűséges jobbkezeként funkcionáló orosházi alpolgármester, Oravecz Nóra (korábbi neve: Fejes Róbertné), maga az egyesület pedig vastagon érintett szabálytalansági eljárásban elkaszált projektekben. Érdemes rákeresni az alapítványra a K-Monitor adatbázisában.

A másik szervezetnél ennyir se kell kereni a Simonka-szálért: hiszen közvetlenül a vádlottak padján ülő politikus az elnöke. Ez a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség, amely fő célja a Simonka-féle Calendula-terv kidolgozása.

A Calendula-terv össszességében nem más, mint az a „program”, amellyel Simonka a választások előtti kampányturnén körbehaknizza a térséget.

LEGYEN EGYÉRTELMŰ! A Dél-Békés Jövőjéért Szövetség tagjai között több olyan egyesület, alapítvány és cég is szerepel, amely érintett azokban az ügyekben, amelyek miatt Simonka most a vádlottak padján ül”

– írja bejegyzésében Sebők.

A momentumos képviselő hozzátette, a nyertesek listáján szerepel két további Simonka-szervezet is: a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesület, illetve a szintén Simonkához köthető Szent György Jövő Építő és Vidékfejlesztő Kh. Egyesület.

„A két szervezet összesen 20 millió forintos állami támogatásban részesül a mi pénzünkből. Tényleg van bőr a Miniszterelnökség arcán, de rendesen!”

– tette hozzá Sebők Éva.

Valódi Hírek