Hatalmasat kaszált a cég, amelyik fölöslegesen összeszerelt többezer lélegeztetőgépet

Eredetileg közúti fuvarozással foglalkoztak, de az nem volt jövedelmező.

Nem csak a lélegeztetőgépek felhalmozására költött feleslegesen az állam, de a beüzemelésükre is — írta meg szerdán a HVG.

Mint ismeretes, a magyar kormány összesen tizenhétezer lélegeztetőgépet vásárolt teljesen fölöslegesen 300 milliárd forintért. Fölöslegesen egyrészt azért, mert a legrosszabb forgatókönyv szerint sem lett volna szükség ennyire, másrészt a gépek nagy része nem is valódi lélegeztetőgép, hanem

a célra teljesen alkalmatlan ilyen-olyan eszköz.

A vásárolt gépekből alig 2500-at üzemeltek be, beüzemelés előtt azonban ezeket a szétszerelve érkezett gépeket fel kellett készíteni a beszerelésre.

Ezt a feladatot az eredetileg közúti fuvarozással foglalkozó Pannon Cargo & Sped Kft. végezte, miután két évig gyakorlatilag tetszhalott állapotban volt a cég.

Lemaradásukat azonban villámgyorsan behozták ezen az üzleten: a 2020. májusi, eredeti szerződés szerint

gépenként 1,5 millió,

a 2,7 milliárdos keretösszeg kimerülése utáni hosszabbításban pedig darabonként 862 ezer forintért vállalta a cég a gépek felkészítését.

A HVG felhívja a figyelmet, hogy a beüzemelésre 1,5 milliárdos megbízást kapó Endo Plus Kft. a fenti árral szemben 768 ezer forintos egységáron végezte el a feladatot, úgy, hogy maga a lélegeztetőgép, hanem egy teljes, monitort és egyéb kiegészítőket tartalmazó szett installálása benne volt ebben az árban.

Az OKFŐ összesen 15 123 készüléket vett át a két vállalkozástól, ami azt jelenti, hogy majdnem a teljes beszerzett mennyiséget beüzemeltették — teljesen fölöslegesen.

A Pannon Cargo & Sped 2018-ban még nulla, 2019-ben pedig 450 ezer forintos bevételt produkált, 2020-ban azonban

az előző időszak kilencezer-ötszázszorosát keresték meg a lélegeztetőgépekkel.

Árbevételük 4,29 milliárd, nyereségük pedig 2,64 milliárd volt. A profit háromnegyedét osztalékként fel is vették.

 

Valódi Hírek