„Mondjunk nemet a megfigyelésre” — A kémbotrány miatt tüntetett az ellenzék a Fidesz székházánál

A Terror házától a Fidesz székházáig vonultak a lehallgatási botrány elleni tiltakozásként.

„Mondjunk nemet a megfigyelésre — Már a magánéletünket is ellopják” címmel hirdettek tüntetést az ellenzéki pártok (a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és az Új Világ Néppárt, illetve csatlakozott a Mindenki Magyarországa Mozgalom is) hétfő estére a Terror házához egy héttel a Pegasus kémbotrány kitörését követően.

A demonstráció délután hétkor kezdődött az Andrássy úton, a Terror házánál, ahonnan a tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak.

A Telex tudósítása szerint a klasszikus, 1990-es Tovarisi konyec (Elvtársak, vége) feliratú MDF-plakátra utaló molinót tartottak maguk elé, egy másik táblán a „Nemet mondunk a megfigyelésre” szöveg állt. Vonulás közben pedig az

„ÁVH, ÁVH”-t, és „Diktátor, diktátor”-t skandálták.

Fotó: 444.hu

A Fidesz-székháznál minden pártból felszólalt egy képviselő, illetve beszédet mondott még Gyenes Szilárd, akinek a telefonszáma rajta volt a célpontok listáján. Gyenes Gémesi György gödöllői polgármester egyik legközelebbi szövetségese, a Zöld Híd ügyvezetője igazgatója, és Gémesi pártjának, az Új Kezdetnek az alelnöke.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője arról beszélt, hogy magyar kormány azért figyeli meg állampolgárait, mert megtehetik. Ugyanakkor szerinte a megfigyelteknek mindössze annyi a bűne, hogy rendszerellenesen gondolkodnak és tesznek.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, 1984 után, fiatalon, egy olyan országról álmodott, amelyben a kormány szolgálja az embereket, és nem fordítva. A rendszerváltás üzenete viszont Arató szerint üressé vált, ma viszont már néhány tízezer emberről szól a rendszer, a lehallgatással pedig őket védik.

A DK-s képviselő hozzátette, nem hagyják, hogy Magyarországot kivezessék Európából, és nem hagyják „ezt a törvénytelen megfigyelést” következmények nélkül.

„Békés, de történelemformáló forradalomra van szükségünk. Nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat és be kell fejezni a múltat azzal, hogy valódi elszámoltatást csinálunk”

– mondta Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke, aki szerint, amikor egy korrupt és hazug politikus szakadékba vezeti a nemzetet, akkor nem az a kérdés, hogy jobbra vagy balra van az út, hanem csak felfelé-

Fotó: Huszti István / Telex

A tüntetés apropóját az adta, hogy július 18-án a Direkt36 oknyomozó portál – egy nemzetközi újságírói szervezethez eljutott információk alapján – megírta: az izraeli NSO cég Pegasus elnevezésű kémprogramjával itthon is lehallgathattak újságírókat, politikusokat és ügyvédeket.

A több mint 300 magyarországi célpont közül a Direkt36 egyelőre többek között a következő személyeket azonosította be:

  • Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, hogy ne közöljék a nevét.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett Chikán Attila közgazdászprofesszor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. Simicskát azért nem vették célba a szoftverrel, mert nem használt okostelefont.
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.
  • Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és más ügyvédeket
  • Gémesi György, Gödöllő ellenzéki polgármesterét
  • Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkárt.

A kormány részéről nem erősítették meg, ugyanakkor nem is cáfolták azt, hogy vettek a Pegausus-kémszoftverből. Varga Judit igazságügyi miniszter azt állította, „ilyen eszközre minden országnak szüksége van”.

Pintér Sándor belügyminiszter arra a kérdésre, hogy kitudja-e jelenteni: az Alkotmányvédelmi Hivatal nem használt és nem vett kémszoftvert úgy válaszolt:

“Nekem ilyen kijelentésem sosem volt és most sem teszem meg”.

A nemzetbiztonsági bizottság az ügyben hétfőre hívott össze ülést. A bizottság kormánypárti tagjai azonban nem voltak jelen, így a bizottság határozatképtelen volt. Emiatt nem fogadhattak el napirendet, Pintérnek pedig nem kellett válaszolnia a kémbotránnyal kapcsolatos kényelmetlen kérdésekre.

(Telex/Index/Népszava nyomán)

(Kiemelt kép: Népszava)

Valódi Hírek