Orbánék kormányhatározattal üzenik Brüsszelnek, csak feltételekkel fogadják el a helyreállítási pénzeket

Kormányhatározatba öltöztették a politikai üzenetet.

A szombat éjszaka a Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat, amely szerint

„az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti”.

Holott az Európai Bizottság a keddi második jogállami jelentésben világossá tette, hogy

nem ez az indok.

A jogállamisági jelentésben ugyanis világosan vázolták, mik a problémák a magyar állam működésével — ilyen többek közt a tény, hogy az ügyészséget nem lehet függetlennek nevezni, a sajtó nem szabad, de nehezményezik az intézményesített korrupciót is.

Az EB azzal a feltétellel hajlandó elfogadni a magyar helyreállítási tervet, hogy a kormány igazságügyi reformot hajt végre, és garanciát ad arra, hogy az OLAF által feltárt korrupciós ügyeket kivizsgálja.

Ennek ellenére a most megjelent kormányhatározatban kimondták,

a helyreállítási terv keretében Magyarországnak járó összegeket a magyar kormány csak bizonyos feltételek teljesülése esetén fogadja el.

Azaz a helyreállítási alapból érkező támogatások csak akkor fogadhatók el, ha

  • az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma).
  • Ha tiszteletben tartják az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzítetteket, miszerint „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.
  • Valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti, nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák.

A határozat egyúttal felhívja az érintett minisztereket, így elsősorban hogy haladéktalanul kezdjék meg a Gazdaság-újraindítási Akcióterv végrehajtása érdekében Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéhez kapcsolódó intézkedési lista szerinti intézkedések végrehajtását.

A lista 58 pontot tartalmaz. Így többek között Varga Mihály azt a feladatot kapta, hogy a pénzügyminiszterként el kell kezdenie előkészíteni a Nemzeti Helyreállítási Alap terhére a forrásigények felmerülésének ütemében a végrehajtáshoz szükséges források előfinanszírozását.

Valódi Hírek