Hivatalos: Nem fogadja el az EB a magyar helyreállítási tervet — Súlyos feltételeket szabtak

Nyilvános a második jogállamisági jelentés.

Addig nem hagyja jóvá az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok — mondta Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a HVG-nek adott interjújában kedden.

Kedden hozták nyilvánosságra a második jogállamisági jelentést, amely a jogállamiságot az alábbi négy területen elemzi:

  • az igazságszolgáltatás függetlensége,
  • a korrupció elleni fellépés,
  • a sajtó sokszínűsége,
  • a fékek és ellensúlyok rendszere.

Emellett vizsgálja a járvánnyal kapcsolatos intézkedések demokratikusságát is. A jelentés Magyarországgal kapcsolatban megállapítja, hogy

  • nincs garancia az ügyészség függetlenségére és a bírói függetlenségre,
  • a törvények gyakori módosítása miatt a jogszabályi környezet kiszámíthatatlan, bizonyos törvényeket a megszokottnál is gyorsabban fogadnak el,
  • az állami alkalmazottak és politikusok vagyonnyilatkozatának nincs rendszerszintű ellenőrzése,
  • a magas rangú tisztviselők és közvetlen környezetük korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálása korlátozott,
  • a Médiatanács politikai függetlensége aggályos,
  • az újságírók közadatokhoz való hozzáférését tovább korlátozták járvány miatt,
  • a kormány pedig a járványhelyzetre hivatkozva kiemelt jogokat adott magának, amelyek addig lesznek érvényben, amíg másként nem döntenek.

Didier Reynders uniós biztos hangsúlyozta, hogy a jogállamisági jelentés egy megelőző eszköz, amelynek célja a párbeszéd a tagállamokkal, és az, hogy a az uniós jogállamisági kultúrát előmozdítsa. Hozzátette, a jelentés önmagában nem oldja meg a nehéz ügyeket, azokkal bíróságra mennek, mint

a magyar melegellenes törvény esetében is.

Reynders kiemelte, hogy Magyarország és Lengyelország esetében rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal, hozzátéve, hogy a két ország ellenáll annak, hogy a Bizottság észrevételeit megfogadja.

Szerinte az sem véletlen, hogy a jogállamisági jelentés módszertanát csak ez a két ország kritizálta, egyik ország sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, és mindkét ország ellen zajlik a hetedik cikkely szerinti eljárás.

A biztos hangsúlyozta, hogy Magyarország ás Lengyelország esetében:

„be kell vetnünk az összes eszközt: hetes cikk szerinti eljárás, kötelezettségszegési eljárás, és legújabb fejleményként az uniós támogatásoknak feltételt támasztó jogállamisági mechanizmus, és a tárgyalások a helyreállítási alapról”.

Elmondta, hogy Magyarország esetében akkor fogadják majd el a helyreállítási tervet, ha a kormány igazságügyi reformot hajt végre, illetve ha az OLAF jelentései nyomán megindulnak a korrupciós vizsgálatok.

Kérdésre válaszolva Reynders elmondta: amíg a magyar kormány nem hajtja végre a Bizottság által kért reformokat,

uniós támogatásra sem számíthat.

 

Valódi Hírek