Most derült ki: Név szerint nyilvántartásba veszik azokat az időseket, akik nem oltatták be magukat

A neveket és egyéb adatokat tartalmazó heti jelentést Pintér Sándor és a háziorvosok kapják meg.

A szombat éjszaka megjelent Magyar Közlönyből derültek ki a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által korábban bejelentett új oltási akció részletei – írja a Népszava.

„Azon 60. életévüket betöltött magyar állampolgárokról, akik magyarországi lakcímmel és Társadalombiztosítási Azonosító Jellel rendelkeznek, azonban a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltásban nem részesültek, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő heti rendszerességgel tájékoztatást nyújt a fővárosi és megyei kormányhivatalokat irányító miniszter, valamint az érintett személy háziorvosa részére”

– olvasható a kormányrendeletben.

Azaz a NEAK mostantól a be nem oltott, az egészségbiztosítási nyilvántartásban rögzített 60 év felettiek

nevét, lakcímadatait, valamint Társadalombiztosítási Azonosító Jelét (taj) számát is heti rendszerességgel átadja Pintér Sándor belügyminiszter és a háziorvosok számára.

A rendelet szerint ez a jelentés a védőoltás beadásának elősegítését célozza.

Emellett a kormányrendeletben közölték azt is, hogy

augusztus elsejétől önkéntes orvosok és orvostanhallgatók közreműködésével kereshetik meg a még oltatlan időseket azzal a céllal, hogy minden egyes ilyen embernek fölajánlják a a koronavírus-elleni oltást.

A feladatra kirendelhető orvostanhallgatók –, akikről az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek küldenek listát szintén a kormányhivatalokat irányító tárca vezetőjének — munkájukért díjazást is kapnak.

A rendelet szerint a kirendelt hallgató tájékoztatást nyújthat az érintett személyeknek, azaz feltehetően a listázott időseknek, az oltás lehetőségéről, és orvosi felügyelet mellett az oltások beadására is jogosultak lesznek.

A feladatra önként jelentkező gyógyítóknak a kormányhivataloknál kell regisztrálniuk személyi adataikkal. Ezt követően ez a hivatal jelöli majd ki a számára azt a háziorvost, akinek a munkáját az idősek oltásában közreműködőként segítheti.

Magyarán hetente olyan jelentés fog készülni Pintér Sándor és a háziorvosok számára, amely tartalmazza a még oltatlan idősek nevét, lakcímét és tajszámát, hogy ez alapján fel lehessen keresni őket az oltás miatt. Ezen lista alapján a kirendelt hallgatók fogják segíteni a háziorvosokat a feladat végrehajtásában.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek