Most érkezett: Rendkívüli ülést hívott össze Emmanuel Macron a Pegasus-botrány miatt

Ami Magyarországon egy „ZS-kategóriás kémsztori”, Franciaországban rendkívüli ügy.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön délelőttre összehívta a védelmi kabinet rendkívüli ülését – jelentette be Gabriel Attal kormányszóvivő.

A francia Le Figaro lap azt írta,

a rendkívüli ülés egyetlen témája a Pegasus kémbotrány lesz.

Attal hozzátette, a francia elnök, aki szintén a potenciális lehallgatottak között szerepel, nagyon komolyan veszi az ügyet, amelyet személyesen fog felügyelni.

Mint ismeretes, vasárnap robbant a médiabomba, miszerint évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy melyik országban ki használta az okostelefonokat lehallgatókészülékké átalakító szoftvert, a párizsi ügyészség ugyanakkor a Mediapart francia oknyomozó portál két ugyancsak érintett újságírójának panasza nyomán indít vizsgálatot.

A Washington Post szerdai cikke alapján a 444.hu arról írt, hogy több francia politikust, köztük Macront is lehallgatták a Pegasussal. A francia telefonszámok annak a blokknak voltak a részei, amiben nagyrészt marokkói telefonok szerepeltek, illetve sok szám volt benne a szomszédos, Marokkó riválisának számító Algériából.

A marokkói kormány azonban hivatalos közleményben visszautasította a vádat, amit „alaptalan és hamis állításnak” nevezett.

Magyarországon Varga Judit igazságügyi és Pintér Sándor belügyminiszter sem tagadta, hogy a hazai szolgálatok használták a Pegasust.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor a csütörtöki kormányinfón „hisztériakeltésnek” nevezte az ügyet, amely állítása szerint szóba sem került a szerdai kormányülésen.

(Le Figaro/444.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/07/22/orban-zsebpincsije-megfejtette-a-kembotranyt-nem-talalod-ki-ki-all-mogotte-video

Valódi Hírek