Most érkezett: Megvan, Ferenc pápa hol és mikor találkozik Orbánnal és Áderrel

Közzétették a hivatalos programot.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szerdán közzétette, hogyan alakul Ferenc pápa programja, amikor szeptember 12-én Budapestre érkezik.

A hivatalos programban azt írják, szeptember 12-én reggel nyolc óra előtt érkezik meg a pápát szállító repülőgép a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahol egy hivatalos köszöntőt tartanak.

Ezt követően a katolikus egyházfő

a Szépművészeti Múzeumban háromnegyed 9-kor találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és a püspökökkel.

A mindössze félórás találkozónak azért is van kiemelt jelentősége, mert június első napjaiban nemzetközi sajtóban arról számoltak be, hogy a szeptember 12-i budapesti látogatása során a Szentatya kizárólag az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén szeretne részt venni, azaz mindössze három órát töltene a magyar fővárosban. És kifejezetten

nem szeretne találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve Áder János köztársasági elnökkel.

Lengyel lapok pedig később azt is megírták, hogy Ferenc pápa nem azért nem akar találkozni Orbánnal vagy Áderrel a rövid budapesti látogatása során, mert kevés az ideje,

hanem mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája.

Emiatt sajtóértesülések szerint Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is Rómába utazott, hogy tárgyaljanak egy elfogadhatóbb megoldásról — a jelek szerint pedig sikerült kompromisszumra jutniuk.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál.

A Szentatya még a nap folyamán indul tovább Pozsonyba. Háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi- és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa, Eperjes városát és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen – közölték a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján.

Valódi Hírek