Lengyel lapok megírták, Ferenc pápa miért nem akar találkozni Orbánnal és Áderrel

Nem tetszik neki a magyar kormány menekültpolitikája.

Beszámoltunk róla, hogy súlyos diplomáciai feszültség van kialakulóban Ferenc pápa szeptember 12-i budapesti látogatása körül. A Szentatya ugyanis kizárólag az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén szeretne részt venni, azaz mindössze három órát töltene a magyar fővárosban, és kifejezetten

nem szeretne találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve Áder János köztársasági elnökkel.

Az alakuló diplomácia botrányról elsőként a National Catholic Register egyházi lap számolt be pénteken, vasárnap viszont több lengyel lap is megírta, hogy Ferenc pápa nem azért nem akar találkozni Orbánnal vagy Áderrel a rövid budapesti látogatása során, mert kevés az ideje,

hanem mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája.

A wPolityce szerint a pápa döntése a Vatikánban is problémát okoz, és azt egyértelműen politikai indíttatásúnak gondolják. A pápa ugyanis nem elégedett azzal, ahogy Orbán és a magyar katolikus püspökök a menekültekkel bánnak, miközben a magyar miniszterelnök a keresztény értékrend védelmét harsogja mindenhol.

A lengyel lap Vatikán-szakértője úgy fogalmazott,

Ferenc pápa nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust.

A Gazeta lengyel lap három cikkben is foglalkozott azzal, hogy Ferenc pápa nem akar találkozni a magyar politikai vezetőkkel, és arról írnak, miközben a Szentatya Budapesten mindössze három órát akar eltölteni, Szlovákiába három napra utazik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje után.

Ez a lengyel források szerint óriási pofon lenne egy évvel a választások előtt Orbánnak. A pápa ugyanakkor éppen a választások közelsége miatt sem erőltetné a találkozót, mert nem akarja befolyásolni látogatásával a politikai erőviszonyokat Magyarországon.

Emellett mindhárom cikkben külön megemlítik azt is, hogy Magyarország „hatalmas pofonként” éli meg, hogy a pápa több időt tölt Szlovákiában, mint Magyarországon.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek