Beigazolódott a gyanú: Rengeteg idősnek egyáltalán nincs ellenanyaga a Sinopharmmal oltottak közül

Nagymintás magyarországi kutatás eredménye bizonyítja.

Részletes vizsgálati adatokat publikált Sarkadi Tamás akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus a Sinopharm-vakcinákkal kapcsolatban. A publikációban közölték, ez az első nagymintás laborvizsgálat, amely a kínai vakcinák hatásosságát statisztikai pontossággal megmérte.

A kutatók ismertették, hogy Magyarországon immáron több mint 1 millió fő kapta meg a kétdózisú, elölt vírust tartalmazó kínai oltóanyagokat. E csoport több mint fele, 54,1%-a 60 év feletti.

A Sinopharm-vakcinák 3. fázisú vizsgálata csak május 24-én zárult, ez igazolta az oltóanyag hatékonyságát. Mindemellett azonban kiemelendő tény, hogy a minta résztvevőinek 84,4%-a férfi, és az összes résztvevő 98,4%-a 60 év alatti volt. Mindennek ellenére

Magyarországon javarészt időseket oltottak a kínai vakcinával.

A kutatók az Óbudai Egyetem élettani szabályozási kutatóközpontjának, a Corvinus Egyetem statisztikai tanszékének, valamint a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Kutatóintézetének, illetve az ELKH Enzimológiai Intézetének bevonásával vizsgálódtak.

A tesztet 490 emberen végezték el,

közülük 450 fő felelt meg a feltételeknek.

A kutatás során a kétdózisú vakcinák második adagjának beadása után legalább két héttel vizsgálták meg az antitestek jelenlétét, amelyek a vírusokat semlegesítik az emberi szervezetben. A vizsgálatokat nem, kor és a második dózis beadása óta eltelt idő alapján végezték el.

Mindezek alapján a kutatók megállapították, hogy a nem és az eltelt idő nem befolyásolja jelentősen a Sinopharm-oltás hatékonyságát. Ezzel szemben azonban az életkor alapján jelentős összefüggést találtak: míg az 50 év alattiak esetében 90%-ban beindult az antitesttermelés, addig ezt

60 éven felül már csak 75%-ban tapasztalták, a 80 év felettiek felénél pedig egyáltalán nem termelődött antitest.

Emellett azt is megállapították, hogy a 60 éven felüliek körében 60-75%-ban alacsony az antitestes védelem szintje. Ezzel szemben a Pfizer-vakcinával végzett vizsgálatoknál ugyan szintén csökkent a legidősebb korosztályok esetében, az még bőven elegendő a megfelelő védelemhez.

A kutatók kiemelték, nehéz vizsgálni az összefüggést a súlyos megbetegedések és az antitesttermelés szinte között, de ez a jelenleg elérhető legpontosabb vizsgálat, amellyel a koronavírus elleni védettséget mérni lehet. Leírták, az eredmények alapján

az idősek védettségi szintje alacsonyabb lehet a Sinopharmmal oltottak körében,

miközben védettnek hihetik magukat.

Az angol nyelvű kutatás >>EZEN<< a linken érhető el.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek