Óriási rejtély, miért oltották kínai vakcinával a 60 felettieket Magyarországon a virológus szerint

Duda Ernő szerint két hatástalan Sinopharm után a harmadiknak semmi értelme nincs.

Beszámoltunk róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat kedd délután hozta nyilvánosságra azt az önkéntes alapon végzett, nem reprezentatív kutatását, amelyből kiderült a kínai vakcinával oltott 60 felettiek negyedének nincs védettsége a koronavírus-fertőzés ellen.

Ezzel kapcsolatban Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem immunológusa a Hírklikknek adott interjújában elmondta, a kapott eredményekben és adatokban semmi meglepő nincsen, szerinte ugyanis már januárban meg lehetett volna mondani, hogy körülbelül ez várható

„Azt is tudjuk, hogy a Videoton ugyancsak megvizsgáltatta a dolgozóit, ott még rosszabb lett az eredmény,

a 60 év felettieknél 30 százalék fölött vannak a védtelenek. Ez abszolút nem meglepő”

– mondta Duda Ernő, aki szerint jól ismert tény, hogy a szezonális influenza oltások – amelyek ugyanazzal a technológiával készülnek mint a Sinopharm –, csak 50-60 százalékos védettséget biztosítanak, 40-50 százalék védtelen marad.

„Az én ismeretem szerint az OGYÉI megkapta a kínaiak dokumentációját. Annak alapján döntöttek. A kínai dokumentációban egyértelműen benne volt, hogy 60 év alatti, egészséges férfiakon próbálták ki az arab országokban.

Vagyis, ha ők tudták, hogy 60 év fölöttieken nem próbálták ki, akkor miért kellett éppen a 60 év fölöttieket oltani ezzel? Ez rejtély előttem”

– jelentette ki a szakember, aki elképzelhetőnek tartja azt, hogy a magyar kormány úgy döntött, azért használja a kínai védőoltást, hogy kipróbálják, megnézzék hogyan működik.

A virológus professzor szerint hogyha egy idősnek két Sinopharm-oltás után nincs megfelelő védettsége,

akkor nem harmadik oltásra, hanem két oltásra van szüksége, „mert az olyan, mintha be sem oltották volna”.

„Hogyha valaki eddig Sinopharmot kapott, akkor annak vagy Szputnyikot, vagy Pfizert kellene adni. Ha valakinél a Szputnyik nem működött, akkor annak Pfizert kéne adni. Ha a Pfizer nem működött, akkor valószínűleg valami vektorvakcinát kéne neki adni” – mondta Duda.

A virológus elmondta, az, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kedden belengette, hogy hamarosan lehet készülni a harmadik oltásra egyáltalán nem elvetendő.

„Ez abból a szempontból nagyon jó, mert feltehetőleg egy ellenanyagmérésnek az ára hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint egy oltásé. Akkor nem egyszerűbb újra beoltani? Abban az esetben, ha mindenkit Pfizerrel oltanak, akkor ez egy nagyon jó ötlet.

Annak semmi értelme nincs, ha a kétszer Sinopharmmal oltottakat harmadszor is beoltják Sinopharmmal”

– mondta a virológus szakember.

(Hírklikk.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/07/14/merkelyek-is-vizsgaltak-a-kinai-vakcina-hatekonysagat-nem-erre-az-eredmenyre-szamitottunk

Valódi Hírek