Botrány: Nem adja ki Borkai vagyonnyilatkozatát a győri önkormányzat, a Készenléti Rendőrség bűncselekmény miatt nyomoz

Borul a bili.

A rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyében. Ennek oka, hogy

Győr önkormányzata egyelőre nem hajlandó kiadni a korábbi városvezető vagyonnyilatkozatát.

Borkai Zsolt tavalyelőtt elbukta a 2018-as vagyonnyilatkozata miatt 3 éve indított pert. A Kúria idén felülvizsgálta a bírósági ítéletet, és végül helybenhagyta azt. A per témája az volt, hogy a települési önkormányzatnak kötelessége-e kiadni a polgármester vagyonnyilatkozatát.

A jogszabály szerint a polgármesterek vagyonnyilatkozatát nem kötelesek az önkormányzatok azonnal nyilvánossá tenni, ellentétben az országgyűlési képviselőkével.

A bírósági döntés alapján azonban a győri hivatalnak ki kell adnia Borkaiét.

A győri önkormányzat a kezdetektől fogva csupán betekintésre adott engedélyt. Ebben az esetben az önkormányzat az adatigénylőnek előre megbeszélt időpontban lehetőséget biztosít, hogy felügyelet mellett megnézze a vagyonnyilatkozatot, illetve a település szervezeti és működési szabályzatát.

A feljelentést egy magánszemély amiatt kezdeményezte, mert a győri hivatal a bírósági döntés ellenére sem adta ki a győri városvezető vagyonnyilatkozatát. A Kúria egy 2012-ben befejeződött perben — amelyben T. Mészáros András akkori érdi fideszes polgármester vagyonnyilatkozatát tartotta vissza a település vezetése — kifejezte, hogy

a vagyonnyilatkozatokat az önkormányzatok kötelesek az igénylőnek e-mailben megküldeni.

A jelenlegi vizsgálatot a győri rendőrség elfogultság miatt elutasította, ezért az Országos Rendőr-főkapitánysághoz került az ügy. Az ORFK a Készenléti Rendőrséget jelölte ki az ügy kivizsgálására.

Az Átlátszó megírta, hogy

a közérdekű adatokkal való visszaélést két évnyi szabadságvesztéssel bünteti a törvény.

Mindezek alapján az követi el a bűncselekményt, aki a bírósági döntés ellenére is megtagadja a kötelező adatszolgáltatást. Jelenleg ez a tétel teljes mértékben helytálló a győri önkormányzat illetékes munkatársai esetében.

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek