Ítéletet hoztak Strasbourgban a magyar állam ellen: 72 ezer jogsértést követtek el Orbánék

Precedens született.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, a menekültek mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül történő visszakényszerítése Szerbiába sérti a kollektív kiutasítás tilalmát — számolt be honlapján csütörtökön a Magyar Helsinki Bizottság.

A Bizottság pakisztáni ügyfele 2016 augusztusában lépte át irregulárisan a magyar határt, majd amint lehetősége nyílt rá, egyből menedéket is kért angolul.

Azonban az egy hónappal korábban bevezetett új szabályok értelmében a rendőrség nem regisztrálta menedékkérelmét, egy furgonban elvitték a határkerítéshez, majd átparancsolták Szerbiába, amiről videót is készítettek.

A férfit, aki semmilyen ellenállást nem tanúsított, bántalmazták is közben.

Mivel Magyarországon ezzel az eljárással szemben semmilyen jogorvoslat nem létezik, ezért vitte Strasbourgba az ügyet a Helsinki Bizottság.

A Bíróságtól azt kérték: mondja ki, hogy a visszakényszerítéssel Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát.

Khurram Shahzad volt az első olyan menedékkérő, aki úgy döntött, hogy nem hagyja annyiban az ellene elkövetett jogsértéseket. Mi pedig 5 éve vele együtt küzdünk azért, hogy az őt ért igazságtalanság kimondassék.

Ez a mai ítélettel részben megtörtént. Az őt ért súlyos bántalmazás elégtelen hazai nyomozása miatt pedig

hamarosan szintén ítélet várható Strasbourgban.

A mai döntés ugyanakkor nem csak Khurram számára jelentős, hiszen hozzá hasonlóan a mai napig menedékkérők tömegeit pakolják át a határkerítésen önkényesen nap mint nap a magyar hatóságok.

Nekik is reményt ad sorstársuk kitartása. A mai és a hasonló ügyekben várható ítéletek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes és jogsértő gyakorlatnak.

Mi továbbra is ezen dolgozunk”

— mondta az ügyről Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

A Magyar Helsinki Bizottság hangsúlyozza, hogy ügyfelük esete nem egyedi, hiszen a magyar rendőrség saját bevallása szerint 72 ezer visszakényszerítést hajtott végre eddig, tehát

ennyi jogsértő intézkedést követtek el.

(kiemelt kép: OPSZ)

 

Valódi Hírek