Agyrém: Orbánék úgy kitömték a lakájmédiát, hogy már nem tudják elkölteni a közpénzmilliárdokat

Elképesztő nyereséggel zárt tavaly az állami tévé.

A közmédia 2020-ban nem tudta elkölteni a költségvetésből kapott támogatást, így 20,5 milliárd forint „nyereséggel” zárt — írta meg hétfőn az Mfor.

Az MTVA tavalyi, negyedik negyedéves kimutatása szerint tavaly

20,5 milliárd forint

adózott eredménnyel zárták a költségvetést. A lap felhívja a figyelmet, hogy ez az összeg szeptember végén még „csak” 10,5 milliárd forintnál tartott.

Papp Dániel vezérigazgató már a 2019-es beszámolójában nyereséggel számolt 2020-ra, és jóslata be is igazolódott: bár a 2019-es reklámbevételnél 1,2 milliárddal kevesebbet, 5,5 milliárd forintot söpört be a közmédia, a központi költségvetésből viszont 2019-ben még „csak” 87,6 milliárd forintot kaptak, 2020-ban viszont már

101,6 milliárd forintot.

Idén sem jártak rosszul az első negyedéves zárás szerint: március végéig 1 milliárdos reklámbevételt könyveltek el, támogatást viszont ugyanezen tavalyi időszakhoz képest többet kaptak, összesen 27,3 milliárdot az első negyedévben.

Az idén még jobban megtolta a kormány a szolgamédia szekerét: ebben az évben már 111,7 milliárdból gazdálkodhatnak.

Az Mfor részletezi, hogy pontosan milyen műsorokra költötték tavaly a szinte felfoghatatlan mennyiségű állami pénzt. Ennek alapján a Ridikül című női talk show-ra 439,5 millió forintot költöttek, a Bagi-Nacsa Orfeuma című, színes-szagos szórakoztató műsorra pedig 64,8 milliót, noha ez utóbbi műsor adásainak jelentős százaléka archív anyagokból épül fel, azaz közel sem kerül annyiba, mint egy minden ízében frissen gyártott műsor.

 

Valódi Hírek