Orbán bepörgött, minden pénzt elvesz Iványi Gábor szegényiskoláitól

Inkább a kínai spicliképzőbe önti a magyarok pénzét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ismét 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől — áll a testvérközösség közleményében.

Ezzel a kormány 2500 hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, és a velük foglalkozó 500 fő állását veszélyezteti — hívják fel a figyelmet.

A MET azt írja a közleményben, hogy június elején Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tájékoztatta őket arról, hogy a következő tanévre a tárca a köznevelési feladatainak ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson felül semmilyen többlettámogatást biztosító köznevelési szerződést

nem köt velük.

A MET felhívja a figyelmet, hogy a testvérközösség egyházi státusza 2012. óta rendezetlen, mivel az akkor hatályba lépett egyházi törvény alapján a MET elveszítette a korábbi egyházi státuszát.

„Az első köznevelési szerződés megkötésére az EMMI és a MET között 2012-ben került sor. Ebben kifejezetten szerepelt, hogy a szerződéskötésre annak kompenzálása céljából kerül sor, mert a MET elveszítette egyházi státuszát, és ezért nem részesül az egyházakat a költségvetési törvény alapján megillető kiegészítő támogatásból”

— írják. Hozzáteszik: 2017. óta csak 1-1 évre kötik meg velük a szerződést, 2019. óta pedig a támogatott gyerekek számát is maximálják, továbbá

„jelentősen csökkentették az összeget, ami így már csak körülbelül a fele a költségvetési törvény szerinti támogatásnak”.

A 2020/2021-es tanévre már csak 95 millió forintot kapott a testvérközösség, a 2021/22-es tanévtől pedig

semmit nem kapna

már a MET Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint.

„A MET felszólítja a Magyar Kormányt, hogy vessen véget a folyamatos jogsértésnek, és adja meg azt a kiegészítő támogatást az általunk fenntartott intézményeknek, amelyeket a bevett egyházak is megkapnak.

A 2021-es költségvetési törvény alapján a bevett egyházakat megillető kiegészítő támogatás: 200.000 Ft/tanuló/év, létszámkorlátozás nélkül – mi is ezt szeretnénk megkapni. A köznevelési szerződés megszüntetése a MET ellen folytatott politikai hadjárat újabb eszköze”

— zárják a közleményt.

 

Valódi Hírek