Döbbenetes jelentés: Így zsarolja és zaklatja a kínai kormány a külföldön tanuló kínai diákokat

Kell nekünk a Fudan, mint egy falat kenyér.

Kína nyomásgyakorlással beleszól az ausztrál egyetemeken folyó munkába — derült ki a BBC riportjából, amelyet a 24.hu szemlézett szerdán.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyben többek közt kínai diákok és Kínával foglalkozó tárgyakat oktató tanárok mondták el, hogy mennyire érzik magukat szabadnak.

A lap megjegyzi, hogy több ezer kínai diák tanul fizetős szakokon ausztrál egyetemeken. A HRW három olyan esetről tud, amikor egy diák megosztott valamit a közösségi oldalon, ami a kínai vezetésnek nem tetszett, ezért otthon maradt családtagjait kezdték el zaklatni.

Egy diákot, aki demokráciát népszerűsítő Twitter-oldalt indított,

börtönnel fenyegettek.

A jelentés szerint rengeteg diák tart attól, hogy szintén kínai társai feljelentik a Pártnál. Az oktatók hasonló félelmekről és aggasztó esetekről számoltak be:

Ha valaki részt vett egy Kínát bíráló ausztrál megmozduláson, azt verbálisan vagy online zaklatták, nyilvánosságra hozták személyes adatait.

Azokat az oktatókat is zaklatják, akik Kínától független álláspontot képviselnek Tajvan, Tibet, Hongkong vagy az ujgur területek ügyében.

„Sokszor az egyetemek vezetése szól az oktatóknak, hogy nyilvánosan ne beszéljenek Kína politikájáról, esetleg bizonyos eseményeket ne tartsanak meg”

— írja a lap.

Kína persze elfogultnak tatja a jelentést, a szervezetet pedig Peking szerint a „nyugat politikai eszköze”.

 

Valódi Hírek