Závecz: Vezet az ellenzéki lista a Fidesz előtt, a DK és a Jobbik a legerősebb ellenzéki pártok

Kormányváltást akar a többség.

Csütörtökön közzétette legfrissebb közvéleménykutatását a kevés hiteles intézetek egyike, a Závecz Research.

A felmérés szerint

a közös ellenzéki lista 50 százalékos,

míg a Fidesz-KDNP-é 47 százalékos

támogatottsággal rendelkezik a biztos szavazók körében.

grafikon: Závecz Research

A biztos pártválasztóknál a DK a legerősebb ellenzéki párt: Dobrev Kláráék 17 százalékon állnak, őket szorosan követi a Jobbik, 16 százalékkal.

A Momentumnak és az MSZP-nek 7-7 százaléka van ebben a körben, míg az LMP-nek és a Párbeszédnek 2-2 százaléka. A Mi Hazánkot és a Kétfarkú Kutyapártot az aktív szavazók 1-1 százaléka támogatja.

A Závecz azt is megmérte, hogy a közös ellenzéki lista és a Fidesz-KDNP hogyan áll a társadalom különböző csoportjaiban.

Eszerint a kormányoldalnak előnye van az ellenzékkel szemben az idősek körében (42%-35%), az alapfokú végzettségűek csoportjában (40%-35%), a megyeszékhelyek összevont kategóriájában (40%-32%) és a falvakban (41%-29%).

Az ellenzéki lista egyértelműen megelőzi a Fidesz-KDNP-t a fiatalok körében (39%-31%), a szakmunkás végzettségűeknél és a diplomásoknál (45%-33%; 44%-37%), a kis-közepes városokban (45%-35% s még inkább Budapesten (52%-29%).

Az adatfelvétel ideje: 2021. június 8-16. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Ide tartozik, hogy az egyre furcsábban viselkedő Medián ezzel szemben tegnap 8 százalékos Fidesz-fölényt, valamint 1 százalékos támogatottságú MSZP-t és 5 százalékos Kutyapártot mért. A Medián „kutatását” kritika nélkül átvette a legtöbb nagy hírportál.

Kapcsolódó cikkünk:

Az MSZP-t 1 százalékra, a Kutyapártot 5 százalékra mérte a Hann Endre-féle Medián

.

Valódi Hírek