Hova érdemes letenni a babát aludni?

Valahogy a várandósság minden rokonból és barátból kihozza a kéretlen tanácsadót. Mindenkinek eszébe jutnak azok a dolgok, amiket ő maga elrontott, vagy épp nagyon jól csinált saját gyermekénél, és ezt nem akarja véka alá sem rejteni.

A kisbabák altatása is egy ilyen téma. Hol? Mikor? Ha most várod szemetek fényét, bizonyára szükséged van néhány biztos tanácsra. Nos ebben a cikkben ilyeneket találhatsz!

Tarts velünk, ha szeretnél néhány igazán hasznos tippet kapni, olyanokat, amelyek tényleg beválnak.

Hogyan altasd el könnyen és gyorsan a kicsit?

A kisbabák elaltatása a friss szülőknek nagyon nehéz feladatnak tűnhet. Pedig néhány apró trükkel és fontos kiegészítővel az egész gyerekjátékká válhat. Az anyukák, amikor a kisbabák altatása kerül szóba, egy dologban szoktak egységesen egyetérteni. A kisbabák akkor alszanak a legjobban, ha hamizás után vannak, esténként pedig akkor, ha az etetés és az altatás közé még beékelsz egy fürdetést.

Az altatásokból két különböző típust lehet elkülöníteni. Az egyik a délutáni és napközbeni, ami tulajdonképp inkább szundikálás, a másik az éjszakai. Előbbi esetében ne sötétítsd be teljesen a szobát, és az ajtót is hagyd nyitva. Nem kell teljes csend és nyugalom, ám zajongani sem érdemes körülötte. A későbbiekben, például óvodában okozhat majd problémát gyermekednek az alvásidő, ha mindig teljes csendben és nyugalomban teszed le aludni otthon!

Utóbbi esetében, mikor éjjeli alvásra készültök, akkor viszont teremtsd meg köré a legnagyobb nyugalmat.

Hol aludjon a kicsi?

Amikor még sokszor ébred fel éjjelente a kicsi, akkor még érdemesebb egy babafészek védelmében akár a szülői ágy közepén altatni. Így az éjjeli etetés és pelenkacsere sokkal egyszerűbbé válik majd. Amikor azonban a baba átalussza már stabilan az éjszakákat, már éjjel is a saját szobájában tedd le. Azért, hogy a szoba és a kiságy ne legyen ismeretlen számára, a délutáni alvásnak – hacsak nem a babakocsiban séta közben szenderedik el – mindig a babaszoba legyen a helyszíne!

A sikeres altatás része az is, hogy ne a karjaid között szenderedjen el. Egy darabig ringathatod és sétálhatsz vele, ám Álomországba már a kiságyból repüljön. A minőségi babaszoba-kiegészítők közül a kiságyforgó nagyon hamar válik majd neked is a legjobb barátoddá. Ez az apró kiegészítő két dologra képes. Egyrészt szórakoztatja a kicsit, főleg az első hónapokban, mikor a kukucskálás teszi ki a baba napjának jelentős részét, másrészt segít elaltatni.

Az altatás legfontosabb pontja

Egyetlen altatás sem lehet sikeres, ha egy dolgot nem tartasz be. Ha ezt elrontod, nagyon sokáig tart majd helyrehozni. Ez nem más, minthogy a kicsinek kell egy napi rutin. Nem kell véresen ragaszkodni hozzá, ha fél órával elcsúszol valamivel, az nem gond, de kb. minden nap legyen ugyanúgy felépítve. Ez ad biztonságérzetet a kicsinek igazán, ráadásul a szervezete is rá fog állni. Éhes lesz etetéskor, álmos, amikor szundiidő van.