„Nem vagyunk pedofilok, emberek vagyunk” — Több ezren tüntettek a melegellenes törvény ellen a Kossuth téren

A pedofilellenes törvénytervezet homofób elemei ellen tiltakoztak Budapesten.

Több ezren vettek részt azon a tüntetésen, amelyet hétfő este 18:00 órától a Parlament elé szervezett több civilszervezet, így többek között az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, hogy tiltakozzanak „az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb jogfosztása ellen”.

Felhívásukban a szervezetek úgy fogalmaztak, tiltakoznak az ellen, hogy az Országgyűlés elfogadja azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy

teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból,

és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak”.

A hétfő esti tüntetésre rengetegen érkeztek szivárványos zászlókkal, illetve feliratos táblákkal, amelyeken az szerepelt, hogy „A szerelem mindenkié”, „ A valóságot nem lehet betiltani”, „Kényszerházasságok helyett szerető családokat”, „Lehet, hogy a fiad is itt van”.

Fotó: Huszti István / Telex

A demonstráción elsőként Szekeres Zsolt a Magyar Helsinki Bizottság jogásza szólalt fel, aki arról beszélt, fiatalként, kollégistaként hogyan élte meg a kirekesztést és a homofób elutasítást, és azt, meleg férfiként hogyan bélyegezték meg a társai.

„Ezek a szörnyetegek sosem mennek el. Ma itt ülnek mögöttem az Országházban. Én pedig itt vagyok. Közel a szörnyekhez, mint voltam, egész életemben. Itt állok előttetek, veletek, mert nincs hova hátrálnunk”

– mondta Szekeres, aki szerint bűn összemosni a pedofiliát és meleg emberek ügyét.

„A gyerekeket meg kell védeni, de tőletek kell megvédeni”

– üzente a kormánypárti politikusoknak.

Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja, pszichológus arról beszélt, hogy az LMBTQ-fiatalok körében komoly gond az öngyilkosság.

„16-25 év között a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság, az LMBTQ-fiatalok pedig különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak, és nem a melegségük miatt, hanem azért, amit a kirekesztettség tesz velük”

– mondta a pszichológus.

Erdős Erik Robin aktivista arról beszélt, a törvénymódosítás valójában az LMBTQ-fiatalok számára az életbevágó segítség megtagadása, és szerinte a tájékoztatásnak igenis helye van az iskolában.

„A kormánynak nem kell attól tartania, hogy egyetlen heteró ember is bemelegedik attól, hogy szakszerű módon hall az LMBTQ-emberekről”

– mondta Erdős, aki szerint inkább attól kell félni, hogy a gyerekeket kirekesztik, és még több ember lesz depressziós és öngyilkos.

„Egyenlőséget! Mi nem vagyunk pedofilok, nem egy ideológia, eszme vagyunk. Nem politikai kérdés. Mi is emberek vagyunk, ahogy mindenki más, és békében szeretnénk élni ebben az országban”

– jelentette ki a transzidentitású aktivista.

Fotó: Horváth Bence – 444

Székely Kriszta színházrendező arról beszélt, meleg serdülőként nem volt kapaszkodója, vagy akiben bíznia, ezért szorongott. Később pedig a Dallas című sorozatban hallott először melegekről, és akkor jött rá arra is, hogy van neve annak, amit érez.

Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagja beszédében azt üzente a kormánynak:

„Hagyják békén a gyerekeinket!”

Pál szerint a törvényjavaslat azért is veszélyes, mert olyanokat is fognak bántani és zaklatni miatta, akik kisfiához hasonlóan szivárványcsaládokban élnek. A javaslat szerinte azért gonosz, mert betiltja azokat a könyveket, amely sok szivárványcsaládnak jelentett „katartikus élményt”.

„A létezésünk nem propaganda. Ha beszélünk a minket érő joghátrányról, az sem propaganda. Ha kiadunk egy gyerekeinknek szóló mesekönyvet, az sem propaganda”

– mondta Pál.

A tüntetés végén a szervezők közölték, hogy Magyarországon és külföldön is minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megsemmisítsék ezt a törvényt, amennyiben hatályba lép.

Az Országgyűlésben holnap szavaznak a törvényjavaslatról. A Jobbik kivételével a teljes ellenzéki összefogás jelezte, hogy bojkottálni fogják a szavazást. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(hvg.hu/telex/24.hu nyomán)

(Kiemelt kép: Ács Dániel – 444)

Valódi Hírek