Cinikus válasszal reagált Mészáros Lőrinc arra, hogy ő lett Magyarország leggazdagabb embere

Elismerte, hogy nem dolgozik ellenséges közegben.

Csütörtökön derült ki, hogy a 455 milliárd forintra becsült vagyonával Mészáros Lőrinc lett Magyarország leggazdagabb embere. A vállalkozó, aki az elmúlt öt évben meghússzorozta a vagyonát az Indexnek adott nagyinterjújában reagált a vagyonosodásával kapcsolatos hírekre.

„Aki egy kicsit is járatos az üzleti életben, az tudja, ezek vagyonbecslések, nem készpénzállományról van szó. Cégek becsült értéke, amelyet sok tényező befolyásol.

A valódi értékét a tulajdonomban álló cégeknek nem elsősorban pénzben mérem, hanem értékteremtő képességben”

– mondta Mészáros, aki elmondása szerint nem tulajdonít különösebb jelentőséget az említett listának.

„Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt”

– fogalmazott a milliárdos vállalkozó.

Az Index azon felvetésére, hogy közbeszerzések tekintetében a legtöbbet hangoztatott vád, hogy „Mészáros mindent visz”, az egykori felcsúti polgármester azt mondta, ez a vád az ellenzéki politikusoktól és médiától jön, és valójában „egy balliberális tévhit”, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak.

A munkáik döntő többségéhez Mészáros szerint nyílt eljárásokkal jutnak, „ahol a legkedvezőbb ajánlat győz”. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet – tette hozzá.

„Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem.

Egyébként éppen abban az időszakban, 2008-ban igen jelentős üzleti eredményt értünk el. Tehát a politikai széljárástól függetlenül is le tudunk komoly teljesítményt tenni az asztalra”

– mondta Mészáros, hozzátéve, csoportszinten tavaly 1200 milliárd forintos árbevételük volt, ebből nagyjából 280 milliárd az építőiparé, így ezzel ők lettek „Magyarország legnagyobb építőipari cége”.

Az interjú során felmerült az is, hogy a járványhelyzet enyhítésében bizonyára nagy segítséget jelentett a Hunguest Hotelsnek nyújtott 17,7 milliárd forintos állami támogatás is a szállodafelújításokra.

Mészáros ezzel kapcsolatban elmondta, a Hunguest Hotels csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni. Az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak az utolsó, harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők.

„Tehát a Hunguest a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni”

– mondta Mészáros

A vállalkozó beszélt arról is, hogy a regionális terjeszkedés mellett nemzetközi szinten is gondolkodnak, így Horvátországban, Szlovákiában és Romániában komoly terveik vannak,

emellett most vásárolnak Líbiában két céget, erőmű-karbantartó vállalatokat.

December végén megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. (MKB + Budapest Bank + Takarékbank), amelyben 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a rendszerváltás óta ez a bankszektor legnagyobb mérföldköve, és egy 100 százalékban magyar tulajdonú, az OTP utáni második legnagyobb bank formálódik most. A bankholding nevéről viszont egyelőre nincs döntés.

Mészárost megkérdezték arról is, mit vár a 2022-es választásoktól, elmondása szerint viszont amióta „visszavonult a közélettől”, politikai kérdésekkel nem foglalkozik.

„De köztudottak a politikai nézeteim, mint ahogyan az is, hogy szurkolok, hogy a jelenlegi nemzetépítő politikai közösség folytathassa a munkát. Szerintem a jobboldal nyerni fog”

– jelentette ki.

Az interjú végén szóba előkerült válása és az ezzel összefüggő vagyonmegosztás is. Így elmondta, a vagyonmegosztás már szeptemberben lezárult, és nincsenek vitás kérdések közte és volt felesége, Kelemen Beatrix között, akivel „nagyon korrektül” megoldották ezt a kérdést.

A Várkonyi Andreával való kapcsolatát és közelgő esküvőjét feszegető kérdésre azt mondta:

„Igen, az elmúlt időszakban akaratunkon kívül kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk. Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak”.

(Index nyomán)

Valódi Hírek