Most érkezett: Ferenc pápa mégis találkozni fog Orbánnal és Áderrel szeptemberben

Közleményben reagált az MKPK Titkársága.

„Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra.

A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel”

– írja a szerda reggel a Magyar Kurírban kiadott közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága.

Az Eucharisztikus Kongresszust szervező MKPK hozzátette:

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban. Például nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából.”

A National Catholic Register múlt héten számolt be arról, hogy vatikáni és magyarországi értesüléseik szerint súlyos diplomáciai feszültség van kialakulóban Ferenc pápa szeptember 12-i budapesti látogatása körül. A Szentatya ugyanis kizárólag az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén szeretne részt venni, azaz mindössze három órát töltene a magyar fővárosban, és kifejezetten

nem szeretne találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve Áder János köztársasági elnökkel.

Lengyel lapok pedig később arról számoltak be, hogy Ferenc pápa nem azért nem akar találkozni Orbánnal vagy Áderrel a rövid budapesti látogatása során, mert kevés az ideje,

hanem mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája.

A Szentszék sajtóhivatala az ügyben kedden azt közölte, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre részletes információk Ferenc pápa budapesti látogatásával kapcsolatban. A pápa programja pedig akkor válik hivatalossá, ha azt a Szentszék honlapján közzéteszik.

A sajtóban napvilágot látott információk után a kormány megmondóemberei össztüzet zúdítottak Ferenc pápára. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője egyenesen keresztényellenesnek nevezte a pápát, amiért nem akar találkozni Orbánékkal.

Míg Bayer Zsolt kijelentette, ha a pápa sem a Vatikán államfőjeként, sem a katolikus egyház fejeként nem akar találkozni a magyar vezérkarral, akkor „meg kell kérni, hogy ne jöjjön ide”.

 

Valódi Hírek