FRISS: Megszólalt a Vatikán Ferenc pápa budapesti látogatását övező botrányról

Nem erősítették meg, de nem is cáfolták az eddig napvilágot látott információkat.

A National Catholic Register egyházi lap alapján mi is beszámoltunk róla, hogy súlyos diplomáciai feszültség van kialakulóban Ferenc pápa szeptember 12-i budapesti látogatása körül.

A Szentatya ugyanis sajtóértesülések szerint kizárólag az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén szeretne részt venni, azaz mindössze három órát töltene a magyar fővárosban, és kifejezetten

nem szeretne találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve Áder János köztársasági elnökkel.

A lengyel lapok pedig pénteken írtak arról, hogy Ferenc pápa nem azért nem akar találkozni Orbánnal vagy Áderrel a rövid budapesti látogatása során, mert kevés az ideje,

hanem mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája.

A kiszivárgott információk szerint ugyanakkor a magyar felet az zaklatta fel különösen, hogy Ferenc pápa a budapesti villámlátogatás után Szlovákiába utazna, ahol viszont három napot szeretne eltölteni. A Register mindezzel kapcsolatban azt is megírta, hogy Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt héten egyenesen Rómába utazott, hogy tárgyaljanak egy elfogadhatóbb megoldásról.

A Népszava ezért megkereste a Szentszék sajtóhivatalát, amely arra a kérdésre, hogy az egyházfő valóban nem tervez-e találkozót szeptember 12-én, az Eucharisztikus Kongresszus zárónapján a magyar miniszterelnökkel, azt válaszolta:

„Jelenleg nem állnak rendelkezésre részletes információk Ferenc pápa budapesti látogatásával kapcsolatban.”

Hozzátették, a pápa programja akkor válik hivatalossá, ha azt a Szentszék honlapján közzéteszik. Azt ugyanakkor nem pontosították, hogy erre mikor fog sor kerülni.

A lap ugyanakkor megjegyzi, a pápa részletes külföldi programját egy-másfél hónappal az adott vizit előtt teszik közzé, tehát várhatóan július végére dől el, hogy Ferenc találkozik-e Orbánnal vagy Áderrel a budapesti látogatása során.

Az ugyanakkor ténynek számít, hogy a Szentszék március óta azt hangsúlyozza, a látogatás lelkipásztori lesz, ami azt sejteti, valóban nem kíván politikai vezetőkkel találkozni – írja a Népszava.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek