Kutatás: A DK-s Tonzor Péter csépelheti el a fideszes Tuzson Bencét a dunakeszi választókerületben

A változás szele.

Újabb választókerületből közölt közvélemény-kutatási eredményeket a Závecz Research és az IDEA Intézet kedden.

A két hiteles intézet ezúttal a Dunakeszi központú, Pest megye 05. országgyűlési egyéni választókerületben (oevk) mérte fel az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek esélyeit.

Az IDEA Intézet oldalán közzétett kutatásból kiderül, hogy a választókerületben a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, őket a Momentum, majd az MSZP követi.

Miniszterelnök-jelöltek támogatottsága

A Pest megye 05. egyéni választókerületben az előválasztáson részt vevő ellenzéki szavazók 32 százaléka szavazna Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségére, míg Karácsony Gergelyt 31 százalékuk támogatja. Tőlük jelentős mértékben leszakadva következik Márki-Zay Péter (14%), illetve Jakab Péter és Fekete-Győr András (12 és 9 százalékkal).

Egyéni képviselőjelöltek népszerűsége

Az előválasztáson résztvevő ellenzéki szavazók 39 százaléka Tonzor Péterre, a DK jelöltjére szavazna, 20 százaléka pedig Vajda Viktóriát (Momentum) támogatná.

Dorosz Dávid, a Párbeszéd–MSZP jelöltje 16 százalékot, míg a jobbikos Farkas Krisztina 6 százalékot kapna. Az aktív ellenzéki szavazók 20 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

Tonzor előnye az előválasztási kampány kezdeti szakaszában tekintélyesnek tűnik, ugyanakkor az esetleges visszalépések még átrendezhetik a Dunakeszi központú egyéni választókerület előválasztási esélyeit – áll az IDEA kutatásában.


.

(IDEA Intézet)

Valódi Hírek