Hivatalos: Végleg törölnie kell a kormány propagandalapjának a Szabó Tímeát durván gyalázó cikkét

Az Ítélőtábla szerint a cikknek nem volt olyan mondata, amely ne lett volna jogsértő.

A Magyar Nemzetben tavaly április 21-én jelent meg a Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése című Zummer Fülöp álnéven közölt cikk, amelynek szerzőjét októberben azonosította és nevezte meg a rendőrség. Így derült ki, hogy a szerző valójában Szikszai Péter, a Hír tv és az Echo tv korábbi vezérigazgatója volt.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a rendőrség ezt követően megtalálta az elkövetőt, és becsületsértés vétsége miatt a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz utalta az ügyet.

A Fővárosi Törvényszék 2020 végén első fokon kötelezte a Magyar Nemzetet, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegye közzé az online és a nyomtatott verzióban is, hogy megsértették Szabó személyiségi jogait, továbbá kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására. Ezen felül 1,3 millió forint sérelemdíjat is meg kell fizetnie a Mediaworksnek.

A Párbeszéd politikusa csütörtök délután a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy jogerősen is pert nyert Szikszai és a Magyar Nemzet ellen.

„A bíróság kimondta: a kormány propagandalapja megsértette az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogomat, amikor egy cikkükben „organizmusnak” és „biológiai fegyvernek” neveztek.

A kártérítésen túl a bíróság kötelezte a lapot a cikk végleges online eltávolítására, amire tudomásunk szerint még nem volt példa a rendszerváltás óta”

– közölte Szabó.

Hozzátette, a Magyar Nemzet még nem hajtotta végre az ítéletet, és ha ezt a jövő hétig nem teszik meg, végrehajtási eljárást indít.

„Az írás még a megszokott fideszes tempóhoz képest is túlment minden korábbi gyűlölködésen: a legsötétebb náci időket idéző anyag volt ez, amelyben a gyáva, álnéven fröcsögő propagandamunkás igyekezett a cikkben minden emberi mivoltomtól megfosztani, és olyan állatokhoz hasonlítani (kullancs, baktérium), amelyeket az 1940-es években Hitler és társai használtak előszeretettel a kiirtandó faj leírására”

– írta Szabó Tímea, aki szerint a „náci cikk” ellenére Orbán Viktor ezt az írást úgy jutalmazta, hogy tavaly év végén kinevezte Szikszait a Mediaworks Hírcentrum igazgatójának.

Az Ítélőtábla emellett azt is kimondta, a Magyar Nemzet és Szikszai (alias Zummer Fülöp)

„olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt. Efféle verbális támadás egy sajtóorgánumban nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletével.”

Szabó Szerint ezért sajtótörténeti szempontból is érdekes az ítélet, ugyanis nem tudunk olyan esetről, amikor a bíróság egy írás végleges eltörlését szabta volna ki.

Az Ítélőtábla ezzel kapcsolatban az indoklásban a következőket írta:

„A cikknek „alig van olyan mondata, amely nem lenne jogsértő. Nincs, vagy alig van tehát olyan sajttótörténeti érték, amely a végleges törléssel elveszne.

A törlés esetén sem sérti ezért a személyiségi jogok megóvásához fűződő érdek a sajtószabadságot.”

Az eltávolításon túl a lapnak 1,3 millió forintos kártérítést kell fizetnie, illetve a Magyar Nemzet online oldalán közzé kell tenniük:

„Lapunk megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát és jó hírnevét” oly módon, hogy a cikk a honlapon legalább a megjelenés napján 4 órán keresztül a főoldalon görgetés nélkül olvasható legyen.

Az Ítélőtábla kötelezte a lapot arra is, hogy cikk miatt 5 napon belül a portálon 24 órán keresztül önálló hírként az eredeti cikk megjelenési helyét linkkel elérhetővé téve a főoldalon „A bíróság emberi méltóságot sértőnek mondta ki 2020. április 21. napján Szabó Tímeát becsmérlő írásunkat” szövegezéssel, majd az eredeti cikk elérhetőségi helyén címként a főoldalon megjelenített megállapítást, s alatta 30 napig az eredeti cikk megjelenésével azonos méretű szöveggel adja ki közleményként a bíróság ítéletének jogsértést megállapító rendelkezését.

Az ügynek ugyanakkor még nincs vége, jövő héten lesz ugyanis Szabó Tímea Szikszai ellen indított büntetőügyének tárgyalása.

A politikus hozzáteszi, nincsenek illúzióik, hiszen ahogy egy ilyen cikk után Orbán „felemelte” Szikszait egy vezető pozícióba, úgy várható a további mocskolódás és kormányzati vélemények megjelenése.

Valódi Hírek