A Domokos László vezette Állami Számvevőszék úgy tudja, indokolt volt az egyetemek modellváltása

A magát függetlennek mondó intézménynek ismét a kormánynak kedvező következtetésekre jutott.

„Újabb hat, modellváltással érintett felsőoktatási intézmény – 2017-2019. évek közötti, illetve a 2020-as fenntartóváltás időpontjáig tartó – vagyongazdálkodását értékelte az Állami Számvevőszék.

Valamennyi vizsgált egyetem – az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem – kapcsán megállapították a számvevőszék szakértői, hogy

a felsőoktatási intézmények az értékelt időszakban nem biztosították a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, így indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése”

– írta csütörtöki közleményében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A szervezet közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország Alaptörvénye előírja: közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

Azaz „a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni”.

A szervezet szerint ugyanis össztársadalmi érdek, hogy az egyetemek szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt, és példát mutassanak az általuk oktatott hallgatóknak is.

A most vizsgált egyetemek ellenőrzését most különösen indokolta azt, hogy a felsőoktatási modellváltással érintett intézmények közé tartoznak.

Az ÁSZ szerint a vizsgálatok során „levonható a következtetés, hogy a most vizsgált egyetemeknél a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét.

A nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.”

A vizsgálat eredményei miatt az Állami Számvevőszék nem fogalmazott meg javaslatokat az ellenőrzött szervezetek részére, hanem elnöki levélben hívta fel az érintett egyetemeket fenntartó kuratórium elnökeinek figyelmét az ellenőrzés megállapításainak jövőbeli hasznosítására, a rendelkezésre álló vagyon pontos számbavételére.

A 2010-ig fideszes országgyűlési képviselőként dolgozó Domokos László vezette Állami Számvevőszék előszeretettel tünteti fel önmagát független intézménynek, ugyanakkor a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) belebelezésénél kirobbant tiltakozások idején például éppen azt hangsúlyozták, hogy az egyetem korábbi vezetése mennyi előírást sértett meg és mekkorák voltak a korrupciós kockázatok – írja a Népszava.

A Borkai Zsolt vezette győri önkormányzat működésével éveken át nem foglalkoztak.

Domokos ugyanakkor egy korábban adott nyilatkozatában visszautasította azt az állítást, hogy az ÁSZ politikai megrendeléseket teljesítene.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek