Megrázó beszédet mondott Vadai Ágnes: Sírva kérte a Fidesz együttműködését (+videó)

Azokért beszélt, akiket nem véd meg az állam.

Videót tett közzé a Demokratikus Koalíció Vadai Ágnes parlamenti vezérszónoklatáról. A politikus egy ped0fília áldozatává vált, mára felnőtt férfi nyilatkozatát idézte beszéde elején.

A politikus elmondta, az egyik ped0fil pap saját fiát molesztálta, mégis tovább alkalmazta őt a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatóként. Az oktató az egyik tanórán még tanítványait, egy 9 és egy 10 éves kislányt is fajtalankodásra akarta kényszeríteni.

Vadai Ágnes példákat sorolt azon esetekről, amikor súlyos ped0fil bűncselekmények derültek ki. Elmondta,

már 2016-ban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, hogy a sz*xuális bűnözőkről nyilvántartást vezessen az állam.

Kifejtette, fő célja az volt, hogy kiderüljön, „kik azok, akik soha nem léphetnek kapcsolatba gyerekekkel„. Akkor a képviselő a kormánypárti képviselőktől azt a választ kapta, hogy adatvédelmileg aggályos lenne a nyilvántartás létrehozása.

Én üdvözlöm azt, hogy a kormánypárti képviselők 2016-tól a mai napig eljutottak oda, hogy tulajdonképpen igazunk van. (…) Azok a bűncselkmények lehet, nem történtek volna meg, ha akkor hallgattak volna ránk!” — mondta a képviselő.

A politikus kijelentette, 2016 óta hosszú éveken át nem foglalkoztak a kormánypárti döntéshozók a kérdéssel.

Ha a Kaleta-ügy nem kerül elő, (…) akkor nem vagyok meggyőződve arról, hogy mi ma itt egy ilyen törvényjavaslatot tárgyalunk

— jelentette ki Vadai.

Kifejezte, szerinte nem lehet ezen bűncselekményekről érzelmek nélkül beszélni. Azt is elmondta, hogy az idézeteket hús-vér gyerekektől hozta, akik mára felnőttek, és

soha nem fogják azt érezni, hogy megvédte őket az állam„.

Elmondta, a ped0fíliával átfogóan kell foglalkozni, és szerinte jelenleg nem ez történik. A képviselő kifejezte, hogy

bűncselekmény esetén a feljelentés elmulasztásának is be kell kerülnie a büntetési tételek közé.

A DK-s politikus kifejtette, az ellenzéki pártok bevennék a törvénybe, hogy

ne lehessenek vallási képviselők, például püspökök és papok ped0fil bűncselekmények elkövetői.

Emellett azt is kezdeményezik, hogy a törvényjavaslatban az áldozatvédelem is kiemelt szerepet kapjon. Vadai Ágnes elmondta, fontos, hogy frakcióktól függetlenül azt érezzék az áldozatok, hogy a pártok az ő érdekeiket szolgálják.

Az ellenzék azt javasolja, hogy a törvény hatályba lépését követő 15 napon belül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia indítson átfogó belső vizsgálatot a korábbi bűncselekmények kiderítésére. Amennyiben az egyházi intézmény nem végzi el a feladatot, Vadai szerint az államnak kell ezt végrehajtania.

A képviselő szerint nem lehet pártpolitikai kérdés a ped0fíliával szembeni fellépés. Friss példaként a kalocsai gyermekotthonban történt bántalmazást hozta, amely esetben az egyik bántalmazó a korábban ped0fil bűncselekményt elkövető hitoktató volt.

Képzeljék el azokat a gyerekeket, akiket sem szülő, sem nagyszülő, sem nagybácsi, sem rokon nem véd meg!

— hívta fel a figyelmet. Végül hozzátette,

közös erővel kell fellépni a ped0fília ellen.

A videót itt lehet megnézni:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek