FRISS: Megtiltották Lukasenkáék, hogy az állampolgárok elhagyják az országot

A külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkezők sem hagyhatják el az országot.

A koronavírus-járványra hivatkozva Fehéroroszország ideiglenesen megtiltotta, hogy állampolgárai elhagyják az országot, a szabály azokra is érvényes, akik külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkeznek – közölte a BBC.

Mint írják, csak azok a tisztviselők léphetnek át a határon, akik hivatalos útra mennek vagy az állami közlekedési vállalat dolgozói, illetve azok, akik állandó, bejelentett lakhellyel rendelkeznek egy másik országban.

Azt követően, hogy Alekszandr Lukasenko tavaly augusztusban ismételten, vitatott körülmények között megnyerte a választásokat, rengetegen hagyták el Fehéroroszországot, így többek között választási ellenfele, a magát győztesnek valló Svetlana Tikhanovskaya is Litvániában költözött. Sokan pedig Lengyelországban kaptak letelepedési engedélyt.

A határok lezárása ugyanakkor most azt a nemzetközi botrányt követi, ami múlt vasárnap tört ki Belaruszban. A Ryanair légitársaság Athén – Vilnius járatát ugyanis katonai erővel térítették el Minszkbe, ahol őrizetbe vették Raman Prataszevics ellenzéki belarusz újságírót és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát.

A fehérorosz hatóságok szerint a gépnek azért kellett leszállnia, mert bombát találtak rajta, de a pokolgép átvizsgálás után sem került elő.

Nyugati források szerint a gépet a belarusz rezsim térítette el, a gépen pedig a helyi titkosszolgálat emberi utaztak, akik közreműködtek az eltérítésben.

A múlt heti EU-csúcson alig két óra alatt döntöttek a tagállamok arról, hogy súlyos szankciókat vezetnek be Fehéroroszország ellen a gépeltérítés miatt.

Az uniós döntés szerint így megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között: az EU repterei nem fogadják a belarusz légitársaságok gépeit, a fehérorosz gépek pedig nem repülhetnek EU-s tagállamok légtere felett.

Lukasenka ugyanakkor később azt állította, Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság járatának fedélzetén pokolgép van, ezért szerinte a fehérorosz hatóságok szerinte jogszerűen jártak el, a repülőgép útját az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) közelében változtatták meg.

(bbc.com nyomán)

Valódi Hírek