Elcsalt fehéroroszországi választás: esélytelenül nyert hatalmasat Orbán jóbarátja

Hatalmas tüntetés volt a fehérorosz fővárosban az exit poll adatok kihirdetése után.

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy ismertették a hivatalos exit poll felméréseket. Ezek szerint az 1994 óta hivatalban lévő államfő, Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával elsöprő győzelmet aratott a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson. A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8-10,1 százalékára számíthat.

A rendőrség a fehérorosz fővárosban, Minszkben feloszlatta a tüntetéseket – közölte hétfő hajnalban a BelTa helyi hírügynökség a helyi belügyminisztériumra hivatkozva.

A választáson a részvételi arány 84 százalékos volt.

Az ellenzéki jelölt, Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott: biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és „nem hisz a hivatalos előrejelzésnek„.

Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” – jelentette ki a politikus.

A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek, a helyszínre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központjából és környező utcáiból.

Megszólalt a központi választási iroda vezetője, Ligyija Jermosina is, aki felszólította a többi indulót, hogy ismerjék el vereségüket és gratuláljanak a győztesnek.

Valódi Hírek