Kitálalt Orbánról a korábbi oxfordi mentora: Politikai eszközként tekintett tanulmányaira a despotává vált miniszterelnök

Nincs miért büszkének lennie.

Interjú jelent meg a Blikkben Zbigniew Pelczynskivel, Orbán Viktor korábbi professzorával. Az egyetemi tanár a magyar miniszterelnök oxfordi éveiről osztott meg ez idáig nem ismert információkat.

Orbán Viktor Soros-ösztöndíjasként a rendszerváltás előtt a neves brit egyetemen, Oxfordban tanult, azonban csak kevésszer emlegeti az ott töltött időszakot. Ennek ellenére a miniszterelnök nagy jelentőséget tulajdonít rövid brit tartózkodásának a politikai karrierjében.

A politikai keltető

A kormánypárti politikusok körében nem ritka volt ritka, hogy a világ egyik legnevesebb intézményét használták politikai keltetőnek: a Fidesz elnöke előtt Szájer József és Németh Zsolt is ösztöndíjasként tanulhatott az egyetemen. Zbigniew Pelczynski professzor volt a magyar és lengyel diákok tanulási lehetőségének kidolgozója, aki a 80-as évek elején indította el a mentorprogramot.

Az oktató a hírportálnak elmondta, Orbánnak levélben kellett jelentkeznie, amelyet 1988 decemberében nyújtott be. Ebben a kezdő politikus

arról írt, hogy „a civil társadalom újjászületése” vezetheti Magyarországot a diktatúrából a demokráciába.

A levélben a jelenlegi magyar miniszterelnök arról is írt, hogy a civil társadalmat elsősorban a marxi és a hegelsi tanokon keresztül értelmezik, és érdekelné, „hogyan közelítik meg a kérdést az angol liberális hagyomány szerint”. Kifejezte, kollégái — nagy valószínűséggel Szájer és Németh — is méltatták az Oxfordban töltött időszakot, és ő is szívesen tanulna az egyetemen oktató neves tanároktól.

Orbán és az oxfordi diáklét

Orbán levele jó benyomást tett a professzorra. Ezután felvételi beszélgetésre is behívták Budapestre a fideszes politikust, amelyen Pelczynksi mellett Solymár László mérnök és Kürti Miklós fizikus is részt vett, ők korábban szintén a brit egyetemen tanultak.

A felvételi során meggyőződtek róla, hogy Orbán tehetséges, és az oxfordi tanárnak különösen imponált, hogy a brit civil társadalmat akarja a politikus tanulmányozni, amely a lengyel származású professzor fő kutatási területe. „Emiatt döntöttem el, hogy nem csak felvesszük az oxfordi Pembroke College-ra, hanem a mentora is leszek” — mondta.

Orbánról korábbi évfolyamtársa, a jelenleg a brit királynőt szolgáló külügyi szakértő is mesélt. Elmondta, néha együtt ebédeltek, és egyszer a politikus még a szobájába is felment. „Jellegzetes akcentussal beszélt, de nem jelentett gondot neki angolul kommunikálni. Laza volt, karizmatikus, kissé csipkelődő; egy rocksztár személyiségjegyeit hordoztaidézte fel a múltat.

Elmondta, a társasági életben is részt vett a Fidesz politikusa, és

attól sem rettent vissza, hogy a szabályokat megszegje.

A magyar miniszterelnök professzora arról beszélt, hogy 1989-ben összesen mindössze 15 magyar hallgató fordult meg az egyetemen. „Orbán csak úgy duzzadt az önbizalomtól. Természetes vezetőként emelkedett ki a többi 14 magyar diák közül” — mondta Pelczynski.

Orbán egyetemi hallgatótársa szerint már akkoriban radikális volt a magyar politikus. Azonban ez annak idején azt jelentette, hogy a tekintély, a hatalom és a zsarnokoskodás ellen kardoskodott a mára despotává züllött miniszterelnök.

Hamar távozott

A magyar politikus mentorával való első találkozóján közölte, hogy visszautazik Budapestre, miután kiírják az első szabad választásokat Magyarországon. Ez 1989 decemberében bekövetkezett.

„Nem hiszem, hogy Oxford valaha is többet jelentett számára, mint egy eszközt a politikai karrierjéhez.

Ez egy fontos rész volt számára a nagy egészhez” — jelentette ki a professzor.

Orbán Viktor az 1998-as választási győzelme után meghívta korábbi mentorát miniszterelnöki irodájába. A politikus elmondta Pelczynskinek, hogy nem tudja, hogyan kezdeményezzen beszélgetést Bill Clintonnal, a professzor azonban megnyugtatta, hogy ő mindkettejüket tanította, és nyújtsa át neki üdvözletét.

Utoljára a NATO-csatlakozás alkalmából rendezett budapesti eseményen találkozott a miniszterelnök és a professzor, amelyre Orbán köszönetképpen hívta meg. „Ez volt az utolsó alkalom, hogy találkoztunk, de

ha lenne még egy, az rettenetesen kínos lenne számomra, hiszen Orbán már az önkényuralom felé kacsingat”

közölte Pelczynski.

(Blikk/Mérce nyomán)

Valódi Hírek