Az osztrák sajtó arról cikkezik, hogyan működik Orbán kegyencrendszere Magyarországon

Megint van mivel büszkélkednünk.

Új cikk jelent meg Magyarországról a Der Standard nevű osztrák közéleti lapban. Az írást a 91 éves Paul Lendvai, magyar származású osztrák újságíró jegyzi.

A szerző arról írt, hogy Orbán Viktor tudatosan lépte át a demokrácia határát annak érdekében, hogy bebiztosítsa hatalmát.

Ennek fenntartása érdekében Lendvai szerint kegyencrendszert hozott létre.

Az újságíró a jelenlegi magyar politikai rendszert a neves politológus, Körösényi András definícióját megismételve vezérelvű demokráciának nevezi.

A szerző szerint tipikusan magyar jelenség, hogy az ország ugyan névlegesen demokratikus, a hatalmat mégis 20, egykori egyetemi hallgatótárs gyakorolja. Arról is írt, hogy

a hatalmi mag szereplői Orbánhoz való lojalitásuknak, nem pedig tudásuknak és alkalmasságuknak köszönhetik pozícióikat.

Példaként a nemzetközi szinten is hírhedt gázszerelőt, Mészáros Lőrincet nevezte meg a szerző. A választási győzelemhez az amerikai alkotmányjogász, Kim Lane Schappele szerint a Fidesznek alkotmányos diktatúrát kellett kiépítenie, és így a „megfirkált választások” révén könnyen nyerhetett a párt.

Lendvai Heller Ágnes szavait is idézte, aki szerint a Fidesz rasszista nacionalizmussal és ellenségképgyártással uralja az országot.

A miniszterelnök úgy tesz, mintha a kreált ellenségektől megvédené az országot,

miközben a népet a gyűlölet és a rettegés határozza meg manapság.

Az illiberális demokrácia 2014-es tusnádfürdői meghirdetése óta bensőséges viszonyt ápol a népsanyargató diktátorokkal, például Erdogannal és Putyinnal. Ezzel szemben az Európai Uniónak tett ígéretei semmit sem értek és nem is teljesültek az utóbbi években.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek