Az őszödi heccfilm producere mártírkodik: Kész vagyok bíróságra menni, ha Gyurcsány beperel

Azt állítja, nem propagandafilm lesz.

Beszámoltunk róla, hogy szerda délelőtt megjelent a kormány őszödi beszédről készült heccfilmjének előzetese. A film producerével, Kálomista Gáborral ezt követően közölt nagyinterjút a fideszesített Index.

A filmet gyártó Mega Film Kiadó Kft. vezetője a lapnak többek között arról beszélt, hogy a történet középpontjában valóban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök őszödi beszéde áll, és szerinte ez a film olyan témát feszeget majd, ami eddig tabunak számított, de szerinte igenis beszélnünk kell róla.

A producer szerint a krimiben arról is tesznek említést, hogyan került nyilvánosságra Gyurcsány Balatonőszödön elhangzó beszéde. Helmeczy Dorottya, a film másik producere arról beszélt, a film forgatását hosszú és alapos kutatómunka előzte meg, így minden valós elem, ami megjelenik a filmben, megtörtént eseményeken alapul.

„Nem válaszokat keresünk film dolga az, hogy kérdéseket vessen fel. A döntést a nézőre bízza. Nyilván motivált, amikor nekivágtunk, hogy ma már alig emlékszünk a tizenöt évvel ezelőtti eseményekre. Egy mai harminc évesnek nagyjából fogalma sincs, mi is történt akkor. Gyurcsány Ferencre úgy gondolnak, mint egy jópofa gitározós srácra, aki néha a diszkóban is megjelenik.

Holott szerintem ő követte el a rendszerváltást utáni időszak legnagyobb politikai bűncselekményeit”

– mondta Kálomista, aki szerint „balliberális megközelítés” az, hogy az MTV-székház elleni ostrom mögött a Fidesz állt volna.

Sajtóinformációk szerint a film több mint 800 millió forintba kerül majd, Kálomista ugyanakkor ezt nem erősítette és nem is cáfolta, mondván, még nem számolták össze pontosan a kiadásokat, ám szerinte a produkció magyar szinten középkategóriásnak számít majd, és nem lesz benne az öt legdrágább között.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a film magánszemélyektől is kapott támogatásokat, a Nemzeti Filmintézet viszont állítása szerint „egy forinttal se szállt be”. A harminc százalékos adókedvezményt viszont ők is igénybe vették, így ez állami pénznek számíthat, de szerinte ezt minden hollywoodi produkció is megkapja, akik itt forgatnak.

Emellett sokan jelezték, hogy támogatnák a filmet, ami szerinte azt jelzi, hogy komoly társadalmi támogatottsága van a témának.

Arra a kérdésre, hogy rábólintott-e valaki a film terveire a jelenlegi politikai vezetésből, azt válaszolta:

„Nem kértünk politikai kapcsolatokat. Ez egy másik műfaj. Ha valaki független filmet próbál csinálni, nem keres hozzá politikai tőkét”.

Kálomista szerint a hivatalosan Hazugság ára címen bejegyzett krimi azért sem propagandafilm, mert nem szolgál politikai célokat.

„Tizenöt éve történtek az események, most van az évforduló. Azt sem én szerveztem meg, hogy jövőre legyenek a választások. Számomra mindennél fontosabb, hogy át tudjunk adni a következő generációnak valamit abból, amit mi átéltünk, és amit azóta is elég ügyesen próbálnak elsikálni. Bízzuk a jövőre, hogy kinek lesz politikai előnye, vagy hátránya ebből a filmből”

– mondta a producer arra a felvetésre, hogy a filmnek szavazatokban is mérhető hatása lehet jövőre. Kálomista szerint ugyanakkor a film brit rendezője, Keith English nem „propaganda-kategóriás alkotó”, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy jövőre választások lesznek Magyarországon.

Kálomista és Helmeczy az interjú során megerősítette az eddig nyilvánosságra került szereplőgárdát is, akik közül elmondásuk szerint többeket „megfenyegettek”, amiért elvállalták a szerepet.

Arról viszont titokzatosan beszéltek, hogy a filmben feltűnik-e Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára vagy Orbán Viktor, illetve kik fogják alakítani őket.

„Gyurcsány Ferencet Gyurcsány Ferencnek hívják, a többi szereplő politikust is megnevezzük. Van, akit teljes nevén, van, akit csak a keresztnevén szólítanak, de azt sem változtattuk meg. Mindenki felismerhető”

– mondta a producer, aki szerint ha Gyurcsány a jóhírnév megrontása miatt bepereli, örömmel megy majd bármilyen bíróság elé. Elmondása szerint ugyanis, ha bárki pert indítana ellene, mindent tud bizonyítani.

A film végleges címe pedig az lesz, hogy Elk*rtuk – mondta Kálomista, aki szerint Magyarország egy szabad ország, ezért mindenki olyan filmet forgat, amilyet akar, de nem őt kell kérdezni arról, hogy a baloldalról megjelenhetne-e egy film O1G címmel.

 

Valódi Hírek