Keményen megkritizálta a fideszes kormánybiztos a Fidesz „kaotikus” oktatáspolitikáját (+videó)

Révész Máriusz szerint ilyen kaotikus iskolarendszer, mint a magyar, nincs Európában.

Interjút adott a Partizán Politika című műsorának Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő, aki többek között arról is beszélt, hogy nehezen magyarázható, miért nem javult a magyar diákok teljesítménye az elmúlt tíz évben a PISA-felméréseken, noha történtek kísérletek és már több kormányzati lépésnek is be kellett volna érnie.

A miniszterelnök korábbi népesedéspolitikai főtanácsadója azt is furcsának tartotta, hogy a magyar oktatási rendszer nem tudja ösztönözni a társadalmi mobilitást. Elmondása szerint ugyanis Magyarországon a hátrányos helyzetű tanulók tízszer kevesebb eséllyel tudnak jó eredményt elérni, mint azok, akik jobb módú családokból származnak.

Révész – aki korábban a Fidesz oktatáspolitikai kabinetjét is vezette – arról is beszélt, szerinte mindenképpen rendezni kellene a tanárok fizetését.

„A tanári fizetések kimondottan alacsonyak Magyarországon, másokkal összevetve külföldön és belföldön is.

Én teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt néhány éven belül rendezni kell. Nagyon fontos, hogy jó tanárok legyenek, többen jelentkezzenek”

– mondta Révész.

A fideszes politikus hozzátette azt is:

„ilyen kaotikus iskolarendszer, nincs Európában, mint amilyen Magyarországon van”.

Révész emellett a rendszerváltás legnagyobb tévedésének nevezte az iskolák szerkezeti átalakítását. Szerinte ugyanis a legjobb tanulók 6 és 8 osztályos gimnáziumba emelésével, és a szabad iskolaválasztással óriási egyenlőtlenségek alakultak ki a diákok között.

Az interjú során szóba került az is, hogy Orbán Viktor azért nem vitatkozott ellenzéki politikusokkal az elmúlt időszakban, mert ennek nem volt értelme, és mert a miniszterelnöknek és a Fidesznek ez nem állt politikai érdekében. Szerinte ugyanakkor értelmes vitákra ma Magyarországon semmi lehetőség nincsen.

A teljes videót itt tudod megnézni:

https://youtu.be/s3gi3h5MoXI

Valódi Hírek