Miközben Orbánék potom pénzért kiárusítanák őket, a DK önkormányzati bérlakásokat újít fel Békásmegyeren

A polgármester szerint a javaslat miatt kérdéses, hogy a jövőben ilyen felújítási programok hogyan valósulhatnak meg.

Önkormányzati bérlakásokat újít fel a III. kerületben a DK – közölte dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer DK-s polgármestere hétfőn.

Közleményében azt írja: a Demokratikus Koalíció fontosnak tartja az önkormányzati bérlakás rendszer fenntartását, ezért egy Európai Uniós pályázat keretében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

megkezdte a tulajdonában lévő kerületi bérlakások felújítását.

„A projekt során az egyik fő beruházási elem az önkormányzati tulajdonú lakások energiahatékonysági javításával egybekötött korszerűsítés és felújítás. A most felújított öt békásmegyeri cserelakásba költöznek azoknak az önkormányzati lakásoknak a bérlői, akiknek a bérelt ingatlana az első ütemben lesz felújítva.

Várhatóan 45-60 nap alatt újulnak meg a lakások, ezután a bérlők vissza is költözhetnek az eredetileg bérelt ingatlanjukba. A cserelakások bútorozottan és háztartási gépekkel felszerelve várják ideiglenes lakóikat.

Sajnos a Fidesz önkormányzati bérlakásokat érintő javaslata miatt kérdéses, hogy a jövőben ilyen programok meg tudnak valósulni”

– fogalmazott dr. Kiss László.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Böröcz László fideszes parlamenti képviselő május elején adta be a lakástörvény módosítására vonatkozó javaslatát, amelyről a héten tárgyal a Parlament.

Ha a javaslatot elfogadják, akkor egy önkormányzati bérlakás forgalmi értékének 30 százaléka lesz a vételár, ami évenként 1 százalékkal csökken, és a lakás értékének 15 százalékáig csökkenthető (ehhez legalább 15 éve kell bérelni). Így aztán a bérlakásokat a lakók potom áron megvehetik.

Böröcz javaslatát ugyanakkor nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti polgármesterek is ellenezték, illetve élesen kritizálták.

Így többek között Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester sem, aki Facebook-oldalán azt írta, a javaslat jelenlegi formájában azért nem jó, mert társadalmi problémákat eredményezne, és

komoly vagyonvesztést okozna.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere pedig nyílt levelet írt Böröcznek, amelyben “marhaságnak” és “igazságtalannak” nevezte a javaslatot. Debrecen fideszes polgármestere, Papp László pedig az RTL-nek beszélt arról, hogy a városnak többmilliárdos veszteséget jelentene a lakástörvény módosítása.

Valódi Hírek