A Seychelle-szigetek drámája megmutatta, mennyire gagyi a kínai vakcina

Lelepleződött a mesebeszéd, újra fellángolt a járvány.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy bár a Seychelle-szigeteken már a lakosság 60 százalékát beoltották, újra korlátozásokat kellett bevezetni a fellángoló járvány miatt.

A két oltáson átesett lakosság 57 százaléka a Sinopharmot, 43 százaléka pedig az AstraZenecát kapta. Az új aktív fertőzöttek 37 százaléka mindkét oltását megkapta – közölte a szigetcsoport egészségügyi minisztériuma. Azt nem részletezték, hogy az új, aktív fertőzöttek közül hányan kapták a kínai gyártó oltását.

Dr. Kim Mulholland, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Intézet gyermekorvosa, aki számos vakcinakísérlet felügyeletében vett részt, köztük a Covid-vakcinával kapcsolatos vizsgálatokban a New York Timesnak elmondta, habár a kínai gyártó 78,1 százalékos hatékonyságról beszélt a vakcinával kapcsolatban, a Seychelle-szigetekről származó első jelentések a vakcina

50 százalékos hatásosságát mutatják.

„Azt várnánk, hogy egy olyan országban, ahol a felnőtt lakosság nagy többségét hatásos vakcinával oltották be, a járvány eltűnik

– mondta dr. Mulholland, aki emiatt riasztónak nevezte ezeket az eredményeket.

Wavel Ramkalawan, a Seychelle-szigetek elnöke arról beszélt, a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinái ugyanakkor „nagyon jó szolgálatot tettek”, az emberek ugyanis elmondása szerint fertőzöttek, de nem betegek.

A Seychelle-szigeteken tapasztaltak ugyanakkor szöges ellentétben állnak azzal az Izraellel, ahol kizárólag a Pfizer-BioNTech vakcináját használták, és ahol a világon a második legmagasabb az átoltottság.

A közel-keleti országban mért adatok szerint ugyanis a Pfizer 94 százalékos hatásossággal akadályozta meg a fertőzés terjedését. Így míg a Seychelle-szigeteken az egymillió lakosra jutó napi új, regisztrált Covid-megbetegedések száma május közepén

meghaladta a 2600-at, Izraelben csupán a napi öt új fertőzöttet találtak.

Kate O’Brien, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) védőoltásokért felelős igazgatója egy nemrég adott nyilatkozatában „bonyolultnak” nevezte a szigetország helyzetét. Mint mondta, a WHO jelenleg is vizsgálja a szigeteken megjelent törzseket, az esetek előfordulásának időpontját, az oltási időpontokat, valamint az esetek súlyosságát is.

Egyes tudósok észerint azonban egyre inkább világos az, hogy

a Sinopharm oltásával nem érhető el a nyájimmunitás,

főként, ha figyelembe vesszük a világ különböző részein felbukkanó vírusvariánsokat – írja a NYT.

John Moore, a New York-i Cornell Egyetem vakcinaszakértője szerint ezért a kínai oltóanyagot is használó kormányoknak „jelentős hibaarányt kell feltételezniük a vakcina hatásosságában, és ennek megfelelően kell tervezniük”.

„Figyelmeztetni kell a lakosságot, hogy valós esély van a fertőzés terjedésére”

– mondta Moore.

A Seychelle-szigetekről ugyanis több olyan beszámoló is érkezett, amelyek szerint volt olyan, akinek a második oltása után hónapokkal mutatott pozitív eredményt a koronavírustesztje. Emiatt többen is azzal vádolták a kormányt, hogy elhallgatták a vakcinával kapcsolatos információk egy részét, és az emberek ezért nem voltak kellően elővigyázatosak.

(New York Times/Euronews nyomán)

Valódi Hírek